Nanj smo se namreč obrnili za komentar primera Andreje iz Notranjih Goric, ki je mladiča pritlikavega pudlja kupila pri preprodajalcu v Šentilju pod Turjakom kar prek internetne strani Bolha. Kužek, star verjetno precej manj kot 12 tednov, očitno ni bil cepljen in je teden dni zatem, ko ga je Andreja vzela domov, hudo zbolel in pozneje tudi poginil.

*** VIDEO: Štajerski preprodajalec prodal na pol mrtvega psa ***

Čeprav je bilo ob obisku prodajalca kar nekaj sumljivih okoliščin, je Andreja psa vseeno vzela. Pri prodajalcu namreč ni bilo mame mladičev niti drugih mladičev. "Fant je sicer rekel, da je bilo psičkov prej še več. Spretno nas je prepričeval, kako in s čim jih hrani, kako se, ko dežuje, sprehajajo samo pod balkonom, da se ne bi prehladili, in podobno. Pokazal nam je tudi potni list, v katerem je bila šifra čipa, zraven katerega ni bilo ne datuma mikročipiranja, lokacije, skratka ničesar. V potnem listu je tudi pisalo, da je kužek cepljen, razglisten in veterinarsko pregledan. Pod tem je bil podpisan veterinar Uroš Škorjanc. Vpisana sta dva datuma cepljenja, in sicer 13. maj 2008 ter 13. junij 2008, pri katerem je povedal, da moramo takrat psa drugič cepiti. Škorjanc sicer dela na veterinarski postaji v Slovenj Gradcu. Na moje elektronsko pismo, ki sem ga poslala medijem, je burno odreagiral. Skupaj z direktorjem veterinarske postaje sta me poklicala in mi jih pošteno napela, da blatim njuno ime," je povedala.

Pojasnila je, da ji je veterinarka v Ljubljani povedala, da pes sploh ni imel slovenskega čipa, pač pa češkega ali poljskega. Svoj primer je prijavila veterinarski inšpekciji v Dravogradu in Celju. Z njim se v Dravogradu ukvarja Rok Pečnik, vendar pa odgovora na prijavo Andreja še ni dobila. Jože Vidic pravi, da tak scenarij pravzaprav ni nič nenavadnega. "Primer, ki ga je doživela gospa, sodi med trike, ki jih uporabljajo tudi v kinološkem društvu Mislinja, ki nima s kinološko zvezo Slovenije nikakršne zveze in nikoli ni bilo včlanjeno v to organizacijo. Ime so si nadeli zgolj iz komercialnih razlogov."

Vzreja psov po navadi poteka množično, nekatere imajo kar v opuščenih prašičjih hlevih, pravi Vidic. Ne odpravljajo jim notranjih oziroma zunanjih zajedavcev. Mnogi so v obdobju, ko jih oddajo novemu skrbniku, že okuženi z infekcijskimi boleznimi psov, kot so parvoviroza, pasja kuga, kužni kašelj. "Tako kupimo na videz zdravega psa, v resnici pa je že v obdobju inkubacije, ko je bolezen še skrita," pojasnjuje Vidic.

"Trgovci s psi gradijo svoj posel na dejstvu, da v razmeroma kratkem času priskrbijo psa, ki si ga novi skrbniki zaželijo, poleg tega so ti psi po navadi precej cenejši od tistih, ki si jih omislimo pri vzreditelju. Hkrati trgovci tudi vedo, da se ljudje v zelo kratkem času na novega, štirinožnega družinskega člana zelo navežejo in ga ne pripeljejo nazaj, čeprav zboli. Pripravljeni so nositi velike stroške in po navadi že po dveh ali treh obiskih pri veterinarju plačajo več, kot če bi si omisli pasemskega psa pri vzreditelju. Poleg tega vsak tak skrbnik ve, kaj bi se zgodilo s kužkom, če bi ga vrnili prodajalcu - končal bi pod injekcijsko iglo."