V LDS tako opozarjajo na po njihovem mnenju nesprejemljive poudarke v Cukjatijevem govoru ob dnevu državnosti. Cukjati je namreč med drugim dejal: "Po slovenski ustavi nima končne besede nobena veja oblasti, ne parlament, ne vlada in ne sodstvo. Zadnjo in odločilno besedo ima ljudstvo. In če ljudstvo enoglasno meni, da so goljufivi prevzemi kraja in da je ukradeno blago treba vrniti, potem gre za mnenje, ki ga nobena oblast ne more in ne sme prezreti."

V liberalni demokraciji na te besede odgovarjajo, da bi predsednik DZ moral vedeti, da ima v skladu z ustavo v Sloveniji oblast ljudstvo, to oblast pa ljudstvo izvršuje neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. Glede na to ustavno načelo delitve oblasti ima prvo in zadnjo besedo o obtožbah zoper posameznike vedno le sodišče, ki svojo sodbo tudi izreče v imenu ljudstva. "To je temelj naše civilizacije, to je temelj naše demokracije," opozarja Kresalova.

Poziv Cukjatija, da morajo sodišča soditi glede na javno mnenje, je tako poziv k pristranskemu in odvisnemu sojenju in s tem k rušenju naše demokracije in naše civilizacije, so prepričani v LDS. Takšne izjave so po njihovem mnenju izredno nevarne, ker dajejo ljudem napačno predstavo, da je od njihove volje odvisno, ali bo neko dejanje kazensko preganjano ali ne.

 "Nedopustno je, da vladne stranke s Cukjatijem na čelu po štirih letih vladanja pozivajo na linč, namesto da bi se lotile dela, sprejele ustrezne predpise in zadeve uredile pravno, kot bi bilo prav in normalno v vsaki demokratični državi," je še zapisala Kresalova.