"V kolikor se ne bojite izzivov in se želite odzvati našemu vabilu ter za nekaj ur postati osebni asistent/asistentka, se nam oglasite na yhd-drustvo@yhd-drustvo.si in urednik@vest.si," je zapisala Elena Pečarič v sporočilu poslancem.

Ob tem je spomnila, da je Slovenija pred kratkim ratificirala Konvencijo ZN o pravicah invalidov. V YHD so v skladu z 19. členom konvencije pripravili besedilo zakona o osebni asistenci, ki so ga izročili predsedniku države, vladi in državnemu zboru, omenjeni zakonski osnutek pa so dobile tudi poslanske skupine ter poslanke in poslanci.

S povabilom poslankam in poslancem, da del dneva preživijo kot osebni asistenti, so se v YHD odločili, ker želijo opozoriti na razsežnosti pomena neodvisnega življenja hendikepiranih in osebne asistence kot enega temeljnih pogojev za dosego enakopravnega in aktivnega življenja v družbi.

"Tako boste iz lastne izkušnje lahko doživeli delo osebnih asistentov, videli pestrost pomoči, ki jo uporabnik potrebuje in pomen osebne asistence v vsakdanjem življenju hendikepiranih posameznikov in posameznic. Prepričani smo, da vas bo taka izkušnja obogatila in vam koristila pri vašem delu ter v bodočih odločitvah," je še zapisala Pečaričeva.