"Slovenija tako v neuradno evropsko prestolnico prinaša most," je v nagovoru ob predstavitvi makete poudarila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar. "To simbolično ponazarja odprtost Slovenije za nove izzive in priložnosti, odprtost Bruslja, ki postaja metropola vse več držav, in seveda odprtost Evrope in njene svobodne misli," je povedala.

Prešernov trg pred Bledom

Maketa Prešernovega trga v bruseljskem parku Mini Evropa, ki meri približno 20 kvadratnih metrov, je iz štirih delov: cerkve Marijinega oznanjenja oziroma Frančiškanske cerkve, Plečnikovega Tromostovja, Hauptmanove hiše in Prešernovega spomenika. Prešernov trg je za upodobitev izbrala posebna komisija iz parka, drugi predlog Slovenije je bil Bled.

Veleposlanik Slovenije v Belgiji Borut Trekman je v nagovoru ob odkritju makete poudaril pomen dneva državnosti, ob katerem Slovenija praznuje 17 let samostojnosti, ter na kratko orisal zgodovino mlade države in vlogo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna pri oblikovanju slovenske kulture in identitete. Slovesno odkritje makete je zapečatil kratek ognjemet.

Slovenska maketa zadnja med članicami EU

S podobo Slovenije je sedaj Mini Evropa popolna - park predstavlja vseh 27 držav članic Evropske unije, pa je ob odkritju makete poudaril direktor Mini Evrope Thierry Meeus. Slovenija je namreč svojo miniaturo v bruseljski Mini Evropi dobila kot zadnja med 27 državami EU. Vodstvo parka je to dejstvo pojasnjevalo s pomanjkanjem prostora in zahtevnostjo priprave.

Bruseljska Mini Evropa je različica Slovencem bolj znanega Minimundusa iz Celovca, v katerem so makete modelov znamenitih evropskih stavb. Bruseljski park z miniaturami znanih stavb in spomenikov so odprli 1989. V njem je več kot 350 miniatur iz več kot 70 evropskih mest, med njimi tudi pariški Eifflov stolp, londonski Big Ben in trg Sv. Marka v Benetkah.