"Slovenskemu predsedstvu čestitam za dosežke. Če so imeli nekateri občutek, da je šlo le za ogrevanje pred predsedovanjem naslednje države, pa smo tisti, ki smo opazovali od bliže, videli pomemben napredek. Slovenija je pustila svoj pečat," je poudaril vodja evropskih liberalcev (ALDE) Graham Watson.

Watson je kot najpomembnejši dosežek izpostavil potrditev direktive o vračanju nezakonitih priseljencev, ki je po njegovih besedah prvi gradbeni kamen za imigracijsko politiko EU. Med uspehi pa je posebej izpostavil še peto svoboščino, direktivi o kazenskopravnem varstvu okolja in poštnih storitvah ter napredek Zahodnega Balkana.

"Če niste bili uspešni pri soočanju z razočaranjem evropskih državljanov, niste sami, to so širši problemi. Vsi skupaj moramo dokazati, da smo v službi ljudi, ne njihovi gospodarji," je še poudaril Watson. "Če so problemi z Lizbonsko pogodbo, ki so zasenčili predsedovanje, niste vi krivi za to," je menil.

Tudi vselej oster vodja evropskih socialistov (PES) Martin Schultz je slovensko predsedstvo ocenil kot "dobro in prijazno". "Gre za majhno državo v EU, ki je dobro organizirala svoje predsedovanje. Zaslužite si hvalo in pohvalo," je poudaril, med dosežki pa je bil najbolj zadovoljen z odločitvijo za odpravo sankcij proti Kubi.

Tudi iz matične stranke predsednika parlamenta Hansa-Gerta Pötteringa, ki je predsedstvo uvodoma prav tako označil za odlično in prijazno, je Slovenija dobila številne pohvale. Čestitam za takšno učinkovitost in predsedovanje z občutkom, je poudaril Philip Bushill-Matthews iz te največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP).

Sloveniji je za "fantastično delo" čestital tudi Brian Crowley iz ene manjših parlamentarnih skupin, Unije za Evropo narodov. "Kakšna čudovita podoba, kakšen čudovit oglas za državo," je poudaril in pohvalil mlado ekipo. "Sedaj je čas za Slovenijo, da je ljubosumna in da zaščiti svoje dosežke, saj ima zmaga običajno mnogo očetov," je opozoril.

Bolj kritična je bila Monica Frassoni iz skupine evropskih zelenih, ki je povedala, da so predsedovanje nove države sicer spremljali z naklonjenostjo, a da se, čeprav je naredilo vse, kar je lahko, predsedstvo ni uspelo soočiti s ključnimi problemi in se približati državljanom.

Kritičen je bil tudi vodja združene evropske levice (GUE/NGL) Francis Wurtz, ki je obžaloval predvsem sprejetje direktive o delovnem času. "Ne bi rad obtoževal slovenskega predsedstva, temveč države, ki so te odločitve dopustile," je Wurtz pojasnil svoje kritike.