Kot je dejala na novinarski konferenci Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) ob mednarodnem dnevu proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami, je bila povprečna starost ob prvi uporabi glavne droge (heroin) 20 let. Podatki o vbrizgavanju droge pa kažejo, da si je drogo vbrizgavalo 7 odstotkov prvič evidentiranih, 32 odstotkov si je drogo vbrizgavalo v zadnjem mesecu, 56 odstotkov pa kdaj koli v življenju, je dejala.

Podatki o prvič evidentiranih uporabnikih prepovedanih drog, ki iščejo pomoč zaradi kokaina ali druge droge, za leto 2007 kažejo tudi, da se je iskanje pomoči zaradi težav s kokainom v tej skupini v primerjavi s preteklimi leti povečalo, je poudarila Lovrečičeva in dodala, da je bila polovica prvič evidentiranih iskalcev pomoči nezaposlena ali pa je občasno delala, četrtina je bila redno zaposlena, 13 odstotkov pa jih je imelo status učenca, dijaka ali študenta. V Sloveniji se po besedah Lovrečičeve nadaljuje trend porasta povprečne starosti ob začetku zdravljenja in ob prvi uporabi glavne droge (heroin). Analiza tudi kaže padec deleža tistih, ki so si heroin kot glavno drogo vbrizgavali.

Božidar Peteh iz Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je predstavil problematiko drog v zaporih. Kot je pojasnil, je po zadnjih podatkih v slovenskih zaporih zaprtih približno 25 odstotkov oseb, ki imajo težave z drogo, oseb, ki pa so v takšnem ali drugačnem kontaktu z njo (preprodajalci), pa je še več. Ugotavljajo, da je v zadnjih letih pogost način vnosa droge tudi v telesu (v anusu ali celo v želodcu), kjer pa po besedah Peteha nimajo nobenih pravnih možnosti izvedbe telesnega pregleda. Količine droge, ki jo najdejo v zaporih, so praviloma majhne, pravi Peteh, saj gre v glavnem za nekaj gramov.

Letos je policija obravnavala 926 kaznivih dejanj (lani 648) s področja zlorab prepovedanih drog, kar pomeni 43-odstotni porast. Od tega je bilo 799 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili (lani 557) ter 127 kaznivih dejanj omogočanja uživanja mamil (lani 91). Ovadili so 1135 osumljencev (lani 737), kar po Korošu, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi, kaže na to, da kazniva dejanja izvršujejo v skupinah in kriminalnih združbah.