Predsednik Evropskega sveta je ob tem zatrdil, da se zaradi irske zavrnitve Lizbonske pogodbe EU v prihodnjih mesecih ne bo ukvarjala le sama s seboj, temveč bo hkrati potekalo reševanje problemov, ki zadevajo evropske državljane.

Tudi o visokih cenah hrane in nafte

Med temi je Janša omenil visoke cene nafte in hrane, o čemer bodo danes tudi govorili evropski voditelji, zbrani na drugem zasedanju v Bruslju v času slovenskega predsedovanja uniji. To so problemi strukturne narave, ki ne bodo izginili čez noč, je opozoril premier Janša in pojasnil, da se prav zato ni odločil za spremembo dnevnega reda vrha.

O irskem "ne" ob večerji

V zvezi z razpravo o Lizbonski pogodbi po irski zavrnitvi ratifikacije na referendumu prejšnji četrtek, ki bo na vrsti danes ob večerji, je Janša še dejal, da od Irske pričakuje prve analize vzrokov za referendumski "ne". "Ne pričakujem pa, da bodo Irci predlagali končno rešitev," je še dejal Janša, ki se je pred začetkom vrhunskega srečanja v Bruslju že sestal z irskim premierom Brianom Cowenom.

Janša je še povedal, da je v dosedanjih pogovorih s kolegi iz držav, ki pogodbe še niso ratificirale, zaznal "veliko energije in volje" za nadaljevanje ratifikacijskega postopka, še zlasti po današnji novici iz Londona, da je pogodbo dokončno potrdila tudi Velika Britanija. Ta čas pa bomo seveda tesno sodelovali z irskimi kolegi, je dodal.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bi lahko bil zaplet zaradi irske zavrnitve pogodbe rešen do volitev v Evropski parlament prihodnjo pomlad, je Janša odgovoril, da o tem ne želi ugibati. Ponovil je, da o takšnih podrobnostih na vrhu ne bodo govorili, saj je treba najprej zadeve oceniti na splošno.