Kovačič je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS napovedal, da bodo predlagano poročilo komisije podprli. Po njegovem je prav, da presodijo o obdobju, ki ga je preiskovalna komisija preiskovala, in ugotovijo, ali je bilo v tem obdobju tožilstvo uspešno ali ne. "Po našem trdnem prepričanju delo ni bilo uspešno in ravno zato smo poročilo pripravili in predlagali ustrezne sklepe," je dejal.

Ob tem je spomnil na ločeno mnenje, ki ga je k poročilu komisije pripravil Dušan Kumer. Kumer v ločenem mnenju, ki ga je podal k poročilu komisije, ugotavlja, da poročilo ne podaja odgovorov na vprašanja in usmeritve, ki si jih je komisija začrtala v dokaznem sklepu. Poslanec je prepričan, da preiskovalna komisija krši določila o samostojnosti in neodvisnosti državnega tožilstva, ko daje nekatere ocene "v smislu strokovnosti in primernosti posameznih tožilcev in posameznih primerov".

Dušan Kumer je v predstavitvi stališča poslanske skupine SD povedal, da se kot član komisije že vse od začetka njenega dela ni strinjal s tem, da komisije nekoga obtoži, nato pa za to išče dokaze. Po njegovo je bil namreč prav to način dela komisije v zadnjih dveh letih in pol. Takšno poročilo zato po njegovem kaže na tisto, kar so "nekateri slutili že od vsega začetka. To je, da so ustanovitvi komisije botrovali različni politični vzgibi, kot so na primer kompromitirati prejšnjo politično oblast, kot kolateralno škodo opredeliti bivšo generalno državno tožilko, zamegliti nepravilnosti, ki jih je v primeru Depale vasi zagrešila današnja generalna državna tožilka, in odvrniti pozornost od neuspešnega boja in pregona kriminala," je dejal Kumer in ocenil, da je šlo pri komisiji za pretežno strankarsko komisijo SDS, pod pokroviteljstvom državnega zbora.

Jožef Školč (LDS) je spomnil, da je njihova poslanska skupina že vse od začetka nasprotovala ustanovitvi komisije. Kot je dejal, zato tudi ni sodelovala pri njenem delu. Ustanovitev komisije je po njegovi oceni sicer državni zbor popeljala v skrajno "problematično situacijo, ko DZ posega v tisto, kar je z zakoni in ustavo ločeno od ostalih vej oblasti". Ta poseg, ki ga potrjuje tudi poročilo, zato po svojem učinku ne pomeni nič drugega, kot rušenje pravne države, je ocenil.

Spomnil je, da je lahko komisija po zakonu ustanovljena samo zato, da poišče nosilce javnih funkcij, ki so zlorabili svoj položaj. Kovačiča je zato vprašal, kje so ta imena. "Vi ste v tem svojem poročilu to po starem običaju prenesli na stranke. To je nedopustno in tudi to je v nasprotju s predpisano proceduro zakona o preiskovalni komisiji," je dejal Školč.