Glede na to, da so od konca razpisa minili že skoraj trije meseci, smo hoteli preveriti, ali so tako imenovana pluralizacijska sredstva v skupni višini 4,250.000 evrov že razdelili, a so nam z ministrstva sporočili le to, da bodo prejemnike in višino sredstev obvestili v nekaj dneh. Kdo bo dobil sredstva za sofinanciranje programskih vsebin v večjih medijih (tudi tiskanih), je tako še vedno neznanka, v javnost pa so pricurljali rezultati za del razpisa, ki ureja sofinanciranje programskih vsebin radijskih in televizijskih programov s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega oziroma nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa, za kar je v proračunu namenjenih 2,350.000 evrov.

Med radijskimi postajami bo največji delež sredstev, približno 115.000 evrov, prejel Radio Ognjišče, sledi pa mu Radio Gorenc z okoli 95.000 evri. Med televizijami krepko vodi Tele 59, ki ji je ministrstvo za kulturo namenilo približno 226.000 evrov. Predsednica razpisne komisije Suzana Žilič Fišer je zatrdila, da stvari niso nič drugačne kot prejšnji dve leti, saj so bila sredstva razdeljena po zakonskih določilih, poseben kriterij pa pomeni nepridobitnost, ki prijaviteljem prinese v razpisu posebne točke.

Med pogoji za ocenjevanje v razpisni dokumentaciji je kot prvo merilo navedeno "zagotavljanje rednega in objektivnega ter uravnoteženega predstavljanja političnega delovanja in stališč raznih organizacij in posameznikov, zlasti politične pozicije ter opozicije", in tudi sicer zagotavljanje objektivne obveščenosti. Direktor Radia Ognjišče Franc Bole je o politični nevtralnosti njihovega programa dejal, da je "jasno, da nismo do vseh političnih opcij enako distancirani, zato ker imamo merila. Za tiste opcije, ki so proti cerkvi, ne bomo delali reklame".

Direktor Radia Gorenc Janez Štimec meni, da imajo lokalni mediji "majhne možnosti, da preživijo sami sebe", zaradi česar so v primerjavi s pridobitnimi mediji do teh sredstev upravičeni. Dodal je še to, da na lokalni ravni sicer kakovostnega programa ni mogoče ustvarjati. Direktorja Tele 59 Janeza Ujčiča višina dodeljenih sredstev ni začudila, ker imajo "najzahtevnejši informativni program po obsegu in po kakovosti". Očitkov o tem, da je sredstva pridobil zaradi političnih povezav, se ne boji, ker so že od leta 2003 med največjimi prejemniki, njihov program pa se po kakovosti toliko razlikuje od drugih, da je to komisija enostavno prepoznala - kot vsa leta doslej - tudi prej, ko je bila še v drugačni sestavi.