"Nedeljske volitve so pričale o izrednem napredku glede glavnih vprašanj varnosti. Upam in pričakujem, da to pomeni, da se je država pripravljena spoprijeti z nizom demokratičnih izzivov, ki še ostajajo," je povedala podpredsednica Parlamentarne skupščine Ovse Pia Christmas Moeller, ki ima tudi vlogo posebne koordinatorke opazovalcev Ovse na predčasnih parlamentarnih volitev v Makedonij.

Ob tem je Moellerjeva še dodala, da kljub napredku na področju varnosti, volitve niso izpolnile nekaterih ključnih obveznosti Ovse in Sveta Evrope. "Navkljub prizadevanjem državnih institucij za zagotovitev uspešne ponovitve volitev, so se pred 15. junijem in na sam dan volitev pojavljali primeri napetosti in ustrahovanja."

Ponovljene volitve so potekale na skoraj 200 voliščih, na območjih z večinskim albanskim prebivalstvom, kjer je bila med volitvami 1. junija v nasilju ubita ena oseba, več pa je bilo ranjenih. Potrdile so zmago koalicije Za boljšo Makedonijo pod vodstvom stranke VMRO-DPMNE premiera Nikole Gruevskega. Socialdemokratsko stranko SDSM je podprlo 23,65 odstotka volivcev. Glavni albanski stranki, opozicijska Demokratična unija za integracijo (DUI) in Demokratična stranka Albancev (DPA), pa sta dobili 12,77 odstotka oziroma 8,47 odstotka podpore.