Temu se je mogoče izogniti z rekonstrukcijo dojk po odstranitvi raka. V svetu se za tak poseg odloči 80 odstotkov bolnic, ki so mlajše od 45 let, pri nas pa le približno 20 odstotkov.

"Število tistih žensk, ki se želijo po odstranitvi dojke zaradi raka zbuditi z novo dojko, je tudi pri nas vedno večje. Verjetno tudi zato, ker vedo, da smo pri teh posegih zelo uspešni," je ponosen doc. dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline v UKC Ljubljana. Med 142 primeri v lanskem letu so morali opraviti samo eno revizijo. Ahčan je prepričan, da je uspešnost tako visoka (95-odstotna) tudi zato, ker imajo 24-urni nadzor, pri katerem sestrski del ekipe opravi pomembno delo, zato morebitne zaplete rešijo takoj.

Zdravniki so naklonjeni takojšnji rekonstrukciji dojke, kar pomeni, da ob istem operativnem posegu, pri katerem onkološki kirurg opravi odstranitev dojke, plastični kirurgi takoj opravijo rekonstrukcijo. To je za žensko tudi najbolj ugodno, saj se tako zanjo operacija podaljša samo za nekaj ur. Doc. dr. Ahčan pravi, da se običajno glede na zdravstveno stanje, predviden potek zdravljenja, anatomske danosti in po posvetu z bolnicami odločajo med tremi načini rekonstrukcije, in sicer med takšno, kjer uporabijo lastno (avtologno) tkivo, kjer si pomagajo s tkivnimi razširjevalci in vsadki ali pa za kombinacijo obeh metod.

Pri avtologni rekonstrukciji uporabijo lastno tkivo, največkrat iz spodnjega dela trebuha. Prenesejo ga na mesto odstranjene dojke in oblikujejo novo. Ta rekonstrukcija po Ahčanovem mnenju zagotavlja trajen rezultat, dojka pa ima najnaravnejšo obliko in otip. Takšnega posega ne morejo opraviti bolnicam, ki so že imele operacije na trebuhu in imajo brazgotine.

Druga možnost je rekonstrukcija s prenosom kože, podkožja in dela mišice s hrbta z vsadkom ali brez njega. Pri vsadkih uporabljajo povsem enake kot pri estetski kirurgiji. Ahčan pravi, da je takšen poseg primer za bolnice z majhnimi prsmi, ki imajo začetno obliko bolezni in obsevanje ne bo potrebno. Da dosežejo simetrijo, pa kirurgi običajno opravijo še manjše korekcije na drugi dojki. Z manjšim posegom pri lokalni anesteziji pa kasneje na rekonstruirani dojki oblikujejo še bradavico, s tetovažo pa še prsni kolobar.

Kot je povedal doc. dr. Ahčan, lahko rekonstrukcijo naredijo vsaki ženski, odklonijo (tak je bil lani le en primer) le tiste, ki so zaradi drugih bolezni v slabem zdravstvenem stanju.

Rekonstrukcijo opravijo na stroške zdravstvene zavarovalnice ne glede na to, ali je to takojšen poseg ob odstranitvi rakave dojke ali pa se ženska za rekonstrukcijo odloči čez leta. Čeprav prihajajo na kliniko tudi ženske iz drugih držav (cena operacije s patohistološkim izvidom je okvirno 12.000 evrov), si Ahčan za zdaj ne želi dodatne promocije, saj kot je povedal, "sedem zaposlenih dela na 13 deloviščih, imamo največji opeklinski center, ukvarjamo se s kirurgijo roke in drugimi rekonstrukcijami malignih tumorjev". Obetajo pa si kadrovske okrepitve, saj je zanimanje za specializacije na plastični kirurgiji tolikšno, da lahko med kandidati izbirajo.

Čakalne dobe za rekonstrukcijo ob onkološki operaciji ni, pa tudi tiste ženske, ki se zanjo odločijo naknadno, ne čakajo več kot tri mesece.