Po tem, kar so danes sprejeli člani komisije, naj bi razprava na javni predstavitvi mnenj tekla o 10 vprašanjih, od katerih so šest vprašanj predlagale SDS, NSi in SLS, štiri pa SD. Med vprašanji, ki so jih predlagale tri koalicijske stranke, je tako vprašanje, v katerih primerih in kdo sploh je upravičen do odškodnine v zvezi s prenosom iz registra oseb s stalnim bivališčem v register tujcev brez stalnega prebivališča.

Prav tako je med njimi vprašanje, ali naj se odškodnine izbrisanim z ustavnim zakonom izključijo oziroma omejijo, ter vprašanje, ali je v primeru izplačila odškodnin primernejše njihovo pavšaliziranje in kako visok naj bo pavšal.

Med vprašanja, o katerih naj bi tekla razprava na javni predstavitvi mnenj, so člani komisije uvrstili še tri vprašanja koalicijskih poslancev. Ta so: na kakšen način naj se začne individualni postopek ugotavljanja dejanskega stanja v zvezi s stalnim prebivanjem osebe; ali so roki, ki so predvideni za posamezna dejanja, ustrezni, ali bi jih bilo potrebno spremeniti; in ali so predlagane rešitve v ustavnem zakonu, ki omogočajo izključitev oseb, ki so aktivno sodelovale v oboroženi agresiji na samostojno državo Slovenijo in poskusu njene okupacije, ustrezne.

SD: Ali je o izbrisu in izbrisanih dovolj podatkov, da je takšen ustavni zakon primeren?

Poleg navedenih vprašanj so člani komisije sprejeli še štiri vprašanja, ki jih je predlagala SD. Tako naj bi na javni predstavitvi razprava tekla tudi o vprašanju, kakšen je danes položaj izbrisanih; kako bi mogel biti rešen problem, da bi zadostil odločbam ustavnega sodišča; kakšno ureditev problema izbrisa od Slovenije pričakuje mednarodna javnost; ter ali obstaja dovolj podatkov o izbrisu, njegovih žrtvah in njihovem trenutnem položaju, da bi se o njih lahko sprejemal takšen ustavni zakon, kot ga je v zakonodajni postopek vložila vlada.

Na koncu seje so člani določili še spisek vabljenih na javno predstavitev mnenj in čas njene izvedbe. Glede slednjega so odločili, da bo predstavitev opravljena še pred julijsko sejo DZ, pri čemer bo natančen datum določen naknadno. Glede povabljenih pa so odločili, da bodo poleg prvotnega spiska predlaganih imen na javno predstavitev mnenj še dodatno povabili premierja Janeza Janšo, nekdanjega predsednika vlade Lojzeta Peterleta, nekdanja notranjega ministra Igorja Bavčarja, oba nekdanja varuha človekovih pravic in še nekatere druge.