Pričenja se s pregledom epidemiološkega stanja glede pljučnega raka v Sloveniji in v Evropi pa tudi širše v svetu. Ministrstvo za zdravje je prispevalo prikaz zakonskih predpisov o omejevanju kajenja v Evropi. Pomemben poudarek so avtorji namenili tudi različnim možnostim čim bolj zgodnjega odkrivanja bolezni, ki jo danes žal še prepogosto odkrijemo v napredovalem, razširjenem stanju, so še pojasnili organizatorji konference.

Avtorji konference so dali velik poudarek tudi različnim kemoterapevtskim, obsevalnim ter kirurškim možnostim zdravljenja tako nedrobnoceličnega kot tudi drobnoceličnega raka. Vse bolj prihaja v ospredje kombinirani način zdravljenja. Nakazuje pa se možnost, da bo kmalu način zdravljenja bolj prilagojen posameznemu tumorju in posameznemu bolniku.

Poseben pomen ima tudi paliativno zdravljenje in lajšanje težav, ki jih povzroča bolezen in njeno zdravljenje. Prispevki obravnavajo protibolečinsko zdravljenje, skrb za primerno prehrano, preprečevanje slabokrvnosti in posege, ki zmanjšajo bolnikovo težko dihanje, psihološko podporo in za oskrbo bolnikov s pljučnim rakom v domačem okolju.

Na konferenci pa bodo predstavljeni še najnovejši dosežki o pljučnem raku, prikazani v ZDA na konferenci Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO), in Evropi na prvi evropski konferenci o pljučnem raku.