Alenka Žavbi

Sedmega oktobra leta 1990 sta se Marija in Andrej Štremfelj vpisala v zgodovino svetovnega alpinizma. Tisti dan sta namreč kot prvi zakonski par stopila na streho sveta, 8.848 metrov visok Mont Everest. Hkrati je bila Marija tudi prva Slovenka in trinajsta Zemljanka, ki je osvojila vrh najvišje gore na svetu, naziv prvi Slovenec na Mont Everestu pa krasi tudi alpinistično kroniko njenega moža Andreja, saj mu je v navezi z legendarnim Nejcem Zaplotnikom podvig uspel že 13. maja 1979.

Ne samo z osvojenimi - Andrej osem, Marija pa štiri - osemtisočaki in številnimi drugimi vrhunskimi alpinističnimi podvigi, Štremfljeva sta kot zakonski par odličnjaka tudi v dolini. Sta ponosna starša treh otrok, Anžeta, Katarine in Neže, od lanskega leta tudi dedek in babica Špele, drugače pa bolj ali manj ves čas v stiku z mladežjo. Andrej je profesor športne vzgoje na Srednji lesarski šoli v Škofji Loki, Marija pa v domačem Kranju uči biologijo in kemijo. Med številnimi njenimi znanimi učenci je bil tudi zdajšnji kranjski župan Damijan Perne (aprila jih je praznoval štirideset), ki ni samo politik, ampak tudi zdravnik, psihiater in igralec. Zanimivo, da je župan Perne nastopal tudi v prvem oglaševalskem filmu, ki ga je posnel režiser Božo Grlj, v njem pa so reklamirali toaletni papir.

Odličnjaki Ekarji in Grlj

Božo Grlj je skupaj z življenjsko sopotnico Nušo Ekar tudi avtor dokumentarnega filma o zakoncih Štremfelj, s preprostim naslovom Marija in Andrej, ki so ga pred dnevi premierno pokazali v preddverju kranjske občine, na Televiziji Slovenija pa ga bodo zavrteli še ta mesec.

Seveda smo na premieri med številnimi vrhunskimi alpinisti opazili tudi predsednika Planinske zveze Slovenije Francija Ekarja, ki je tudi oče Nuše Ekar, scenaristke dokumentarca Marija in Andrej. Vsaj tako kot na Nušo (pri Ekarjevih imajo še eno hčerko Tino, diplomirano inženirko kemije) je bil oče Franci (seveda tudi mama Marjeta, profesorica angleškega jezika na Visoki šoli za organizacijske vede v Kranju) nekaj dni prej ponosen na sina Aleša, ko so mu na ljubljanski Ekonomski fakulteti podelili naziv doktorja znanosti. Dr. Aleš Ekar svoje teoretično poznavanje ekonomije odlično uporablja tudi v praksi kot predsednik uprave podjetja Jelovica, v zasebnem življenju pa je šel povsem po očetovih stopinjah in je zagret smučar, jadralec, padalec in član Gorske reševalne službe.