Študijo so izvedli znanstveniki na univerzi v Antwerpnu, pokazala pa je neposredno povezavo med kajenjem in okvaro sluha ter debelostjo in okvaro sluha. Največji dejavnik tveganja sicer še vedno ostaja prekomerni hrup na delovnem mestu.

 Znanstveniki so tudi ugotovili, da so tovrstne okvare ireverzibilne. V študiji je sodelovalo več kot 4000 moških in žensk v starosti od 53 do 67 let in je dala doslej najmočnejše dokaze, da kajenje uničuje tudi sluh. V študiji so natančno izmerili sluh preiskovancem, potem pa so ti s pomočjo vprašalnika še opisali svoje življenjske navade. Izkazalo se je, da je izguba sluha povezana s številom pokajenih cigaret, začne pa se dogajati že po enem letu kajenja.

Znanstveniki domnevajo, da kajenje (pa tudi debelost) vplivata na krvni pretok. Zaradi pomanjkanja kisika v krvi je moteno odplavljanje toksičnih snovi iz ušesa, zaradi česar se občutljive strukture notranjega ušesa lahko okvarijo. Amanda Sandford, ki je sodelovala v raziskovalni ekipi, je izjavila, da bi bilo potrebno pred izgubo sluha zaradi kajenja še posebej opozoriti mlade kadilce, ki so prepričani, da „bodo lahko prenehali kaditi enkrat v bodočnosti brez posledic za zdravje“.

Ločena študija, v kateri je sodelovalo 5000 ljudi, pa je pokazala, da je kajenje povezano tudi z izgubo spomina in verbalnih sposobnosti.