"To bodo igre, na katerih bomo slavili svetovni mir!" so sporočali iz Münchna. Prvih deset dni je tudi šlo vse po njihovih načrtih, nato pa se je začela prava drama, ki se je končala s smrtjo enajstih članov izraelske odprave. Slednje so sredi noči v olimpijski vasi ugrabili palestinski teroristi, pripadniki skrajne organizacije Črni september, večina pa je življenja izgubila na letališču, kjer je prišlo do strelskega obračuna med teroristi in nemškimi policisti. Po tragediji so bile igre zaustavljene, a so se po 34 urah v čast umrlim športnikom in v znak nasprotovanja terorizmu nadaljevale.

S športnega stališča je igre v Münchnu brez kančka dvoma zaznamoval ameriški plavalec Mark Spitz. Leta 1950 v Kaliforniji rojeni športnik, ki je odraščal na Havajih, je leta 1972 postavil rekord, ki je v veljavi še danes. Osvojil je namreč kar sedem zlatih kolajn, poleg tega pa postavil še sedem svetovnih rekordov! Spitz je tudi edini športnik, ki je na enih olimpijskih igrah zmagal prav v vseh disciplinah, v katerih je sodeloval. Žal je njegov neverjeten uspeh zaznamovala tragedija, ki je vplivala tudi na Žida Spitza. Bil je namreč dober prijatelj s številnimi ubitimi izraelskimi športniki, ko je pred igrami v Münchnu treniral v Izraelu, pa je celo stanoval pri trenerju rokoborbe Mosheju Weinbergu, ki je prvi izgubil življenje v napadu devetih skrajnežev Črnega septembra.

Velja omeniti tudi Ulrike Meyfarth, vzhodno-nemško atletinjo, ki je v skoku v višino osvojila zlato kolajno, čeprav ji je bilo vsega šestnajst let. Poleg tega je izenačila tudi tedanji svetovni rekord, še danes pa je najmlajša dobitnica zlatega odličja v zgodovini olimpijskih iger.