Tako je urad za varstvo konkurence (UVK), ki ga vodi Jani Soršak, zapisal v sklepu o uvedbi postopka zoper Infond Holding, Cestno podjetje Maribor (CPM), Fidino in Koto, ki so februarja letos prevzeli Pivovarno Laško. UVK je postopek uvedel konec maja, sklep pa je objavil v petkovem Uradnem listu. Prevzemniki skupaj obvladujejo več kot polovico pivovarne, med njimi pa ima daleč največji delež (32,49 odstotka) Infond Holding.

Zakaj bi lahko lastniška koncentracija dveh finančnih holdingov, gradbenega podjetja in družbe za predelavo klavničnih odpadkov vplivala na trg pijač? Kot navaja urad, je Mercator, ki je uradno še vedno v skoraj polovični lasti pivovarne in Infonda, eden najpomembnejših distribucijskih kanalov za podjetja, ki so konkurenti pivovarne in njenih odvisnih družb. "Zaradi pričakovanih vertikalnih učinkov menimo, da obstaja možnost ustvarjanja oziroma krepitve prevladujočega položaja, kar bi lahko povzročilo izločitev ali bistveno zmanjšanje učinkovite konkurence na opredeljenih upoštevnih trgih," so zapisali v uradu.

Kot je znano, je UVK v zadnje pol leta proti Pivovarni Laško in Infond Holdingu uvedel več postopkov, povezanih z nepriglasitvijo lastniških koncentracij v Mercatorju, Delu in Večeru. Kot smo že poročali, je Infond že februarja zoper urad vložil tudi tožbo, s katero spodbija sklep o prepovedi odsvojitve in obremenitve delnic Mercatorja brez predhodnega soglasja urada. Infond je sicer minuli teden z avstrijsko družbo Raishop, ki je v lasti Raiffeisen Investmenta, že podpisal pogodbo o prodaji 23 odstotkov Mercatorja.

primoz.cirman@dnevnik.si