Komisija za nagrade in priznanja Društva baletnih umetnikov Slovenije v sestavi Bojana Hinteregger, Tanja Baronik, Janez Mejač, Jaš Otrin in Vojko Vidmar se je odločila, da podeli štiri nagrade Lydie Wisiakove.

Strokovno nagrado Lydie Wisiakove za leto 2007 bo prejela plesalka Rita Pollacchi za vlogo Kitri v baletu Don Kihot koreografa Dinka Bogdaniča. Pollacchijeva je v baletu, ki je nastal v SNG Opera in Balet Ljubljana, "prav gotovo idealna zasedba te vloge, dobra baletna tehnika pa ji omogoča tudi suvereno izvajanje izredno zahtevnih duetov in solov".

Žirija se je odločila, da nagradi tudi Lukasa Zuschlaga, in sicer za oblikovanje vloge Romea v baletu Romeo in Julija koreografa Yourija Vamosa in izvedbi ljubljanskih baletnikov. "V paru z Ano Klašnjo se je zdelo, da je koreografija napravljena prav za njiju. Spoj koreografske zamisli in njune izvedbe se je zdel skoraj sanjski. Odrsko in umetniško oblikovanje in doživljanje vloge se je dotaknilo mnogih src gledalcev, ki so enostavno postali njegovi občudovalci. Umetniški presežek je bil občuten in doživet," je zapisano v utemeljitvi nagrade, ki jo je posredoval predsednik baletnega društva Vojko Vidmar.

Nagrado Lydie Wisiakove bo po presoji komisije prejela tudi plesalka in koreografinja Valentina Turcu za koreografske prispevke na operno - baletnih in dramskih odrih. Turcujeva, solistka baleta SNG Maribor, je navdušila številne režiserje in igralce, ki menijo, da so njene stvaritve sad dolgoletnih izkušenj, bogatega znanja in absolutne ljubezni do poklica. V letošnji sezoni se je umetnica predstavila z avtorskim projektom La Callas.

Posebno nagrado Društva baletnih umetnikov Slovenije za izjemne zasluge za popularizacijo, podporo in ohranjanje baletne umetnosti na Slovenskem bo prejela muzikologinja in urednica Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija Danica Dolinar. Ta je skozi pretekla desetletja botrovala dolgi vrsti dokumentarno-portretnih oddaj o slovenskih baletnih umetnikih in tematskim ter dokumentarnim baletnim projektom. Njen izjemni prispevek slovenski baletni umetnosti temelji "na skorajda ekstremni delavnosti, srčnosti, zagnanosti in brezkompromisnosti do same sebe".