"Pivovarna Laško je govorice, da naj bi Boško Šrot 8. maja 2008 uredniku Janezu Markešu naročil, da naj ruši Janšo in podpre Pahorja, večkrat zanikala. Izjave, ki prirejajo resnico, je udeleženec tega sestanka lansiral v javnost in so tako postale orodje političnih agitacij," so zapisali.

Ob tem so pojasnili, da je Pivovarna Laško že pred časom javno povedala, da želi poslovno uspešen osrednji slovenski časnik in da se z vsebino ne bo ukvarjala. Da to drži, je po njihovem mnenju potrdil tudi Janez Markeš, ki je pred dnevi javno povedal, da nikoli ni bil deležen lastniških pritiskov Pivovarne Laško na urednikovanje.

Sestanek med urednikom, upravo, nadzornim svetom in lastniki Dela je bil zaradi notranjih nesoglasij med upravo in urednikom sklican 8. maja, so pojasnili v pivovarni. "Vsebinske analize so ugotovile, da časopis favorizira nekatere opozicijske stranke, predvsem Gregorja Golobiča in Boruta Pahorja, manj pa je naklonjen Janezu Janši. Temu Boško Šrot ni nasprotoval. Nikoli pa tega ni naročil ali terjal," so zapisali.

"V kolikor bi imel kakršnekoli interese po vplivu na vsebino Dela, je jasno, da bi terjal, da časopis podpre stranko Bojana Šrota. Zelo verjetno je, da so omenjene izjave namenjene povzročanju politične škode Borutu Pahorju. Pivovarna Laško ne more podpirati urednika, ki hote ali nehote sodeluje v politično propagandnih akcijah," so dodali.

V današnjem sporočilu za javnost so še pojasnili, da se je nadzorni svet kasneje odločil, da zaradi vedno večjih razhajanj med urednikom in upravo družbe, podpre slednjo in je uvedel postopek zamenjave urednika. "Zato je prikazovanje urednika kot politične žrtve popolnoma nekorektno," menijo v pivovarni.

"Če bi res bili izvedeni lastniški pritiski nanj, bi lahko svojo načelnost dokazal že po sestanku 8. maja, ne pa nekaj tednov kasneje, ko je izvedel, da bo zamenjan zaradi nepremostljivih odnosov med njim in upravo, ki jih je povzročal tudi sam," so pojasnili. Z lansiranjem lažnih in prirejenih izjav, je Markeš po mnenju Pivovarne Laško storil škodo družbi, ki jo je uredniško vodil in lastnikom, ki so bili deležni neupravičenih političnih in medijskih pritiskov.

Nadzorni svet Dela je na seji 3. junija začel postopek za razrešitev odgovornega urednika Dela Janeza Markeša. Istočasno so nadzorniki njegovo mesto ponudili njegovemu zdajšnjemu pomočniku Darijanu Koširju, ki ga je tudi sprejel.