Opozorilna stavka sodnikov po vsej Sloveniji se bo po napovedih začela v ponedeljek, končala pa se bo v sredo ob 16.30. Sodniki in sodnice, ki so se ji pridružili, bodo svoje stavkovne pravice in obveznosti izpolnjevali skladno z zakonodajo in sklepom stavkovnega odbora o začetku stavke, so sporočili z vrhovnega sodišča.

V tem času bodo sodniki izvrševali svojo funkcijo le v najnujnejših zadevah, med drugim v kazenskih in prekrškovnih zadevah, ki so pred zastaranjem, preiskovalni službi, nekaterih vrstah nepravdnih zadev in podobnih nujnih postopkih. V času opozorilne stavke bodo stranke med uradnimi urami lahko opravile vsa dejanja, ki ne zahtevajo prisotnosti sodnika.

Obravnave, razpisane med 9. in 11. junijem veljajo za preklicane samo v primerih, ko je sodišče stranko izrecno obvestilo o preklicu. V nasprotnem primeru vabilo na sodišče velja, so poudarili v sporočilu za javnost.

Sodniki bodo prišli na sodišče, vendar ne bodo delali sodnih spisov in ne bodo dajali odredb in napisanih sodb

"Stavka se na sodiščih, kar pomeni, da sodniki pridejo na sodišče, vendar takrat ne delajo sodnih spisov in ne dajejo odredb in napisanih sodb. Študirajo strokovno literaturo in delajo stvari, za katere sicer nimajo časa, ampak ne v zvezi z delom samim, razen nujnih stvari, ki jih po zakonu morajo narediti," je povedala predsednica Slovenskega sodniškega društva in stavkovnega odbora Janja Roblek. Temu primerno pa bo po njenih besedah potekalo tudi delo ostalega sodnega osebja.

Kot uspeh bi šteli samo ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve

Za stavkovni odbor bi bila stavka uspešna samo, če bi dobili ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve. "Drugega kot uspeh ne moremo šteti," je poudarila Roblekova. Kljub temu, da stavka ni plačana, je to po njenih besedah že precejšen pokazatelj, da se je sodnik pripravljen odreči takemu delu plačila, da pokaže na aroganco oz. na nedostojen odnos in nespoštovanje ustave in ustavne odločbe s strani drugih dveh vej oblasti. Sodniki se bodo na račun uveljavljanja svojih pravic s stavko namreč odpovedali tridnevnemu zaslužku.

V Ljubljani bo stavkalo 75 sodnikov

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so zaradi stavke do srede preklicali 140 narokov. Stavkalo bo 75 sodnikov, kar predstavlja približno tri četrtine vseh sodnikov ljubljanskega okrožnega sodišča. Vsi zaposleni, razen stavkajočih sodnikov bodo opravljali delovne naloge, ki jih tudi sicer opravljajo, so  pojasnili na sodišču.

Velika večina mariborskih sodnikov se bo pridružila stavki. Na okrajnem sodišču je trenutno 44 sodnikov, na okrožnem 33, na višjem pa 39 sodnikov. Po besedah sodnika višjega sodišča in člana Slovenskega sodniškega društva Igorja Strnada bo na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču stavkalo po 31 sodnikov.

Po besedah podpredsednice mariborskega okrajnega sodišča Melite Puhr so zaradi stavke sodniki preklicali 36 narokov, pri čemer je bilo 34 narokov preloženih na določen čas, dva pa na nedoločen čas. V uradu predsednice okrožnega sodišča Alenke Zadravec pa pojasnjujejo, da ne morejo odgovoriti na vprašanje, koliko obravnav bo preklicanih, "ker tovrstne statistike še ni".

Reisman: V času stavke bodo odpadle seje senatov

Podpredsednik mariborskega višjega sodišča Branko Reisman je napovedal, da bodo v času tridnevne opozorilne stavke odpadle seje senatov, posledica tega pa bo neobravnavanje okoli 100 sodnih zadev. Kot je še dodal, bodo neobravnavane sodne zadeve, do katerih bo prišlo zaradi stavke, obravnavane na sejah senatov pritožbenega sodišča v juniju.

Zaradi napovedane stavke je na civilnem oddelku Okrožnega sodišča v Celju preklicanih 37 glavnih obravnav, na gospodarskem oddelku 15 glavnih obravnav in na družinskem oddelku 23 glavnih obravnav. Na kazenskem oddelku glavne obravnave sicer niso bile preklicane, sodniki pa v omenjenem času zaradi napovedane stavke niso razpisali glavnih obravnav, razen dveh pripornih zadev. Tudi na preiskovalnem oddelku sodniki niso razpisali narokov in je v času stavke razpisana samo ena priporna zadeva, ki je po zakonu nujna.

Na kranjskem okrožnem sodišču in na okrajnih sodiščih v Kranju, Jesenicah, Radovljici ter Škofji Loki bo opozorilna sodniška stavka potekala v skladu z navodili stavkovnega odbora slovenskih sodnikov. Tako se bo stavka začela v ponedeljek ob 8. uri in se končala v sredo ob 16.30. Predsednik kranjskega okrožnega sodišča Mihael Kersnik predvideva, da sklep stavkovnega odbora zavezuje vse sodnike k opozorilni stavki, torej 21 okrožnih sodnikov in 36 okrajnih sodnikov. Dejansko število sodnikov, ki bodo sodelovali pri stavki pa bo urad sodišča spremljal dnevno.

Na koprskem višjem sodišču v času stavke ni preklicana nobena obravnava, na Okrožnem sodišču pa vse

Glede napovedane sodniške stavke so z višjega sodišča v Kopru sporočili, da na koprskem višjem sodišču v času stavke ni preklicana nobena obravnava. "V sredo je razpisana le ena obravnava in ta bo tudi opravljena, saj gre za priporno zadevo," je pojasnila predsednica sodišča Joža Velkeverh.

Z Okrožnega sodišča v Kopru pa so sporočili, da so bile na sodišču v času opozorilne stavke preklicane vse obravnave, razpisane v civilnih in gospodarskih zadevah. Preklicanih je bilo tudi nekaj kazenskih obravnav. Zaenkrat razpolagajo s podatki, da je bilo preklicanih osem obravnav v gospodarsko pravdnih zadevah, dve obravnavi v kazenskih zadevah in vse obravnave v pravdnih zadevah, ki so bile razpisane v tem času, je zapisal podpredsednik koprskega okrožnega sodišča Matevž Gros.