Kot je še dejala, je bil kongres uspešen in je izjemno ponosna na opravljano delo in na ekipo, ki je program sestavljala, kar kaže tudi izid glasovanja, ko so program, "modro knjigo", kot so jo poimenovali, sprejeli s soglasjem.

Podpredsednik stranke Slavko Ziherl, ki je koordiniral delo programskih odborov stranke, je med drugim dejal, da je program osnovan na vrednotah sodobnega liberalizma, v središču katerega je človek kot celostno bitje. Program mora biti uresničljiv, je še dejal. Poleg tega je prijetno presenečen nad današnjim kongresnim ozračjem. "Dobra, pozitivna energija obeta, da bodo lahko program v skrajšani obliki predstavili volivcem," je še prepričan.

Predsednik odbora za pravosodje Aleš Zalar, vodja ljubljanskega mestnega odbora, je prepričan, da je program lahko konkurenčen programom drugih političnih strank. Je program za upravljanje države in ne program, s katerim bi ugajali volivcem, ter je zasnovan za izpeljavo reform, ki mogoče ne bodo všečne, je med drugim še izpostavil Zalar ključno razliko.

"Ne gre le za leporečje, da bodo ponudili drugačen način vladanja, temveč je program nastal s sodelovanjem in s široko razpravo z različnimi strokovnjaki, različnih pogledov. Tako si tudi predstavljajo vladanje na način, da se išče rešitve, ki so sprejete ne za to, ker ima koalicija ali neka stranka politična večino, temveč ker jo podpira največ tehtnih argumentov," je še dejal Zalar.

Čeprav v programu ni omenjena beseda "tajkun", je v njem veliko govora o delovanju pravne države, o zagotavljanju učinkovitega gospodarstva, na kakšen način naj se umakne politika iz gospodarstva, kulture, medijev, šolstva, je na novinarsko vprašanje odgovorila Katarina Kresal. V zvezi s tem predvidevajo konkretne ukrepe, denimo spremembo zakonodaje, da bodo managerski prevzemi transparentni in financirani z lastnimi sredstvi, ter kako preprečiti korupcijo in nepravično in nezakonito prerazporejanje premoženja, je pojasnila.

Na vprašanje o programskih razlikah LDS s "konkurenčnimi" opozicijskimi strankami Zares in SD je Kresalova odvrnila, da težko pove, kako bodo boljši od strank SD in Zares, ker njihovih programov še ni videla, lahko pa stavi na to, da bodo bolj konkretni od ostalih.

Če bodo v položaju, da se pogovarjajo o sestavi vlade, bodo skušali programske zaveze spraviti v koalicijsko pogodbo v največji možni meri, jasno pa je, da so kompromisi vedno nujni, je še dejala Kresalova. V tem primeru pa bodo postavili standarde, od katerih ne bodo odstopali, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali bi si denimo pred volitvami želela podpore nekdanjega predsednika države Milana Kučana in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je predsednica LDS dejala, da bo vesela vsake podpore, še posebno, če bo šlo za tako eminentne ljudi.