Petinštiridesetletni univerzitetni diplomirani inženir geologije in magister politologije (v življenjepisu na spletni strani DZ je tudi navedel, da je magistrski študij končal z najvišjim povprečjem na podiplomskem študiju - 9,9; da mu naziv ogromno pomeni, pa kaže tudi dejstvo, da besedico mag. pred imenom zapiše celo v SMS-jih) je v SDS od vsega začetka, torej kar nekaj let dlje kot Janez Janša. In vse od prvega kongresa naprej je tudi član vodstva stranke, zadnje tri leta predsednik sveta SDS. Sam rad pove, da je še edini iz tiste prve, Pučnikove garniture SDS (edino Pučnika tudi navede na naše vprašanje, katerega politika ceni).

Manipulacije in zavajanje

Vendar pa mu je v parlament uspelo priti šele pred štirimi leti (pred tem je bil glavni tajnik SDS, svetnik, pa strokovni sodelavec poslanske skupine...). Tudi zato, ker se je pred volitvami leta 2000 Janši prav pri Grimsu zgodila stranka. Kot v svoji knjigi Zadnja replika obsežno opisuje nekdanji poslanec Ivo Hvalica, je namreč svet stranke na pobudo poslanske skupine na kandidatno listo (kljub odločnim pozivom prvaka stranke, češ "ali hočemo imeti ljudi širine ali ne") namesto Grimsa izglasoval Franca Čebulja.

Grims med poslanskimi kolegi ni priljubljen - celo v SDS je o njem slišati precej kritičnih besed. Da jih moti njegov vzvišen, aroganten odnos, njegovo rinjenje v ospredje (na zadnji seji o korupciji se je k besedi javil kar osemkrat!), pa njegova demagogija..., so nam zaupali nekateri. Drugi pravijo, da o svojih strankarskih kolegih govorijo le, če lahko o njih povedo kaj pohvalnega. Da ima Grims kar nekaj pozitivnih lastnosti, pa je prepričan Miro Petek. Po njegovi oceni je Grims eden redkih poslancev, ki prebere vse gradivo in je sposoben suvereno razpravljati o vseh temah. Prav tako pa prebere tudi kakšno strokovno literaturo "in ga po tej plati kot poslanskega kolega spoštujem".

Nasprotno poslanec SD Dušan Kumer meni, da je "ena največjih nesreč sestave tega parlamenta, da imamo učenega poslanca Grimsa, ki vse obvlada. Je človek, ki ne le, da misli, da ima vedno prav, temveč misli, da je sploh edini, ki misli." Njegovi opozicijski kolegi pa dodajajo še Grimsovo manipuliranje, neverodostojnost, značilnost, da v svojih nastopih poveže povsem nepovezane zadeve, vidijo ga celo oblečenega v Goebbelsov usnjeni komisarski plašč. Neredko lahko v opoziciji tudi slišimo, da so veseli, če se Grims s svojim iritirajočim nastopom (na njegove izjave je na spletnih straneh medijev vedno veliko tudi zelo nestrpnih odmevov bralcev oziroma gledalcev) čim večkrat pojavi v javnosti.

A ima gorenjski poslanec tudi kar nekaj zvestih volilcev in simpatizerjev, ki v njem vidijo vztrajnega osvetljevalca nečednosti levice in maščevalca nepravilnosti. Tudi Grims kot razlog za - kot pravi - zasmehovanje, direktne napade in tudi žalitve v medijih vidi v tem, da stvari pove direktno. A zagotavlja, da ga ti napadi ne bodo spremenili. "V politiko sem šel, ker iskreno verjamem v nekatere vrednote in tem vrednotam ostajam zvest," pravi poslanec SDS. Miro Petek pa dejstvo, da Grimsa opozicija ne mara, pripisuje zmagam poslanca SDS v retoričnih spopadih.

Da je Grims dober retorik oziroma da zna nagovoriti svojo publiko, v opoziciji ne zanikajo (Grims nam ob tem zaupa, da je skoraj deset let v SDS vodil izobraževanje v retoriki). A je njegov vsebinski repertoar skromen. Grimsovi nastopi so namreč nenehno ponavljanje enih in istih misli in primer ("je plagiator lastnih besed"), pogosto polni manipulacij in zavajanj. Znani Grimsov neštetokrat povedani primer, ki naj bi potrdil, da navedbe v peticiji 571 novinarjev ne držijo, je, kako je vsa Evropa poročala o začetku vrha zveze Nato v Rigi, v slovenskih medijih pa je bila prva novica ta, da se z romsko družino Strojan tisti dan ni zgodilo nič novega. Ob izbrisanih ne pozabi manipulativno dodati, kako nedopustno bi bilo, če bi bili ti za svojo vpletenost v agresijo na Slovenijo še nagrajeni.

223-krat Janez Kocijančič

V zvezi z javno RTV v minulih mandatih lahko nenehno poslušamo o dopisovanju "dragi Tone", "dragi Borut" (na torkovi izredni seji parlamenta ga je omenil kar petkrat), po štetju Dušana Kumra pa je v minulih štirih letih ob najrazličnejših temah kar 223-krat izpostavil funkcije nekdanjega predsednika SD Janeza Kocijančiča, ki naj bi kazale na uzurpacijo neodvisnih inštitucij s strani Socialnih demokratov.

Pa vendar je Grims v zadnjih letih na čelu mnogih odmevnih projektov SDS: pri vprašanjih korupcije, izbrisanih, volilni zakonodaji, medijski zakonodaji. Bil je avtor zakona o RTVS, čeprav je dolgo poudarjal, kako so ga pisali mnogi, celo tuji strokovnjaki (kot navaja, je bil prav uspešnega referenduma o tem zakonu med dosežki na državni ravni v tem mandatu najbolj vesel). Na vprašanje, zakaj je v zadnjem času - po predhodnem zatišju - spet eden najbolj izpostavljenih predstavnikov SDS in ali ga je za zastopanje odmevnih projektov izbral prvak stranke, odgovarja, da nima navade, da bi se tiščal v ospredje, če ne gre za stvari, o katerih je prepričan, da so pomembne in da jih je treba urediti.

"V primeru korupcije je bila zgodba enaka kot pri zakonu o RTV, kot pri izbrisanih, kot pri večinskem volilnem sistemu - to je bil predlog predsednika stranke Janeza Janše in to njegovo prošnjo sem sprejel," pravi Grims. Kaj več o odnosih z Janšo ne razkrije. Le to, da se ožje vodstvo stranke srečuje enkrat na teden, da s predsednikom stranke komunicirata, kolikor je potrebno, in da je predsednik SDS za njegove klice vedno dosegljiv.

A nedvomno je Grims vojak stranke, človek, ki ga Janša potrebuje za specialne, pogosto manj všečne naloge, tisti, ki je zadolžen, da vztrajno klofuta nasprotnike (in sprejema njihove klofute). To pa dela večinoma z rahlim, okamenelim nasmeškom, ne da bi ga napadi nasprotnikov vidno spravili iz tira (samoobvladovanje naj bi bilo tudi posledica njegovega treniranja borilnih veščin, od katerega je danes ostalo kakšnih sto sklec vsak večer). Njegov odnos do stranke oziroma njenega predsednika pa nenazadnje kaže tudi odgovor v Piramidi na vprašanje, kakšen izid glasovanja gledalcev pričakuje: "Ne glede na izid bo Slovenija še naprej imela dobro vlado z Janezom Janšo na čelu."

In tako bo Branko Grims tudi na jesenskih volitvah kandidiral v izvoljivem kranjskem okraju...