Šestintrideset študentov je na univerzi v Kölnu pod vodstvom nogometnega predavatelja Jürgena Buschmanna igro nemške reprezentance podrobno analiziralo že na svetovnem prvenstvu leta 2006, zdaj pa se je lotilo še analize vseh petnajstih ostalih moštev, ki bodo sodelovala na evropskem prvenstvu. O vsaki reprezentanci so izdali obsežno knjigo (80 strani), v kateri so se podrobno lotili pozitivnih in negativnih lastnosti vsakega moštva, v podrobnostih pa so šli celo tako daleč, da so natančno prešteli, kolikokrat se vsak posamezni igralec vsake ekipe dotakne žoge, koliko časa jo ima v posesti... Cilj raziskave je bil pomagati nemškemu selektorju Joachimu Löwu z natančnimi podatki o vseh reprezentancah – na katere igralce je potrebno posebej paziti, kakšen sistem igre uporablja posamezna reprezentanca, kdo igra ofenzivno in kdo defenzivno... Na podlagi raziskave pa so analitiki iz Kölna prišli tudi do zaključkov, kakšen stil nogometa se lahko pričakuje na evropskem prvenstvu.

»Prepričan sem, da se bo na letošnjem evropskem prvenstvu igral precej napadalen nogomet. Večina reprezentanc je tako močnih, da se zanaša na svoje sposobnosti, kar z drugimi besedami pomeni, da njihov glavni cilj ne bo rušenje igre nasprotnika, temveč gradnja svoje,« je dejal Jürgen Buschmann in dodal, da se na evropskem prvenstvu lahko pričakuje podobna igra, kot so ji bili ljubitelji nogometa priča v finalu lige prvakov med Manchestrom Unitedom in Chelseajem.

Analiza je ob tem tudi pokazala, da se način igre menja skorajda z vsakim velikim tekmovanjem – po precej obrambni igri na svetovnem prvenstvu v Nemčiji naj bi bil tako tudi to razlog, da se bo v Avstriji in Švici igralo napadalno.