Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je bil zelo odločen, ko je v ospredje postavil spoštovanje sodnikov, zaščito ustvarjalne igre, v kateri ni prostora za pritoževanje, zmerjanje, grobosti in simuliranje, ter upoštevanje človeškega faktorja.

***VIDEO: Euro 2008: Hoteli so večinoma že napolnjeni, pivo bo 2,90 eura***

Na seminarjih in testiranjih so sodniki dobili natančna navodila: preglasno in pretirano množično ugovarjanje morajo takoj kaznovati, rumeni karton pa dobi najglasnejši; kdor bo na račun sodnika izrekel krepko besedo, bo prejel rdeči karton; za udarce s komolcem in nevarne štarte je predpisana kazen rdeči karton; posebno pozornost bodo namenili oviranju pri izvajanju kotov in prostih strelov, kaznovanje pa se bodo stopnjevali od opomina do kartona; simulantom, ki jih ne bodo kaznovali sodniki, bodo ostre kazni izrekli po tekmi s pomočjo posnetka. Kako zadnje pravilo deluje v praksi, je že občutil reprezentant Litve, ko je na tekmi s Škotsko svoji ekipi s simuliranjem priigral enajstmetrovko, Uefa pa mu je na podlagi televizijskega posnetka izrekla prepoved nastopanja na dveh tekmah.

Sodniki, ki bodo v odločitvah premehki, bodo hitro odšli domov. Vsaka sodniška trojka bo v predtekmovanju dobila priložnost na dveh tekmah, izločilne boje bodo sodili le najboljši. Za delo bodo sodniki na vsaki tekmi bogato nagrajeni. Glavni sodnik bo na tekmo prejel 10.000 evrov, pomočnika po 5000, četrti sodnik (med njimi je Skomina) 4000 in peti sodnik, ki bo brez dela, če se na tekmi ne pripeti kaj nepredvidljivega, 3000 evrov.