Bolt ima pri 21 letih še 27 let časa, da po uspehih ujame še vedno na tartanu izjemno aktivno damo svetovne atletike, kar mu kljub mladosti in obetavnosti bržčas ne bo uspelo.

Kaj imata skupnega Usain in Merlene? Najmanj to, da se dobro poznata ter da eden o drugemu govorita v presežnikih. Doslej smo sicer preverili le eno stran zgodbe, za drugo bo čas najkasneje na olimpijskih igrah v Pekingu.

***VIDEO: Novi rekorder na sto metrov Usain Bolt na ulicah New Yorka prejema čestitke***

"Ne, ni me presenetil svetovni rekord. Mislim, da ga bo še izboljšal. Za koliko? Vsaj za sedem stotink, do 9,65," je po prvem nastopu sezone v nedeljo v Ljubljani povedala Merlene Ottey. "Ko sem spoznala Bolta, sem takoj vedela, da gre za izjemnega atleta. Ni bilo težko napovedati, da bo med najboljšimi na svetu. Dobro poznam tudi njegovega trenerja in prepričana sem, da bosta še blestela," je nadaljevala 48-letna šprinterka, ki napoveduje, da bo dobre čase dosegala čez mesec dni.

Usain Bolt je do letošnje sezone blestel predvsem v teku na 200 m. Na svetovnem prvenstvu v Osaki je zaostal le za Tysonom Gayem. Pred tem je pred šestimi leti v Kingstonu na tej razdalji postal mladinski svetovni prvak. "Z Usainom sem velikokrat tekmoval in pozorno spremljam njegovo športno pot. Da bo eden najboljših na svetu, sem se prepričala lani, ko je prvič v sezoni štartal na 100 m. Z neverjetno lahkoto je tekel 10,03 in jasno je bilo, da ko bo izboljšal štart in nekatere druge tehnične podrobnosti, ki jih je moč dobiti s treningom na 100 m, bo med najboljšimi. In tako tudi je," hvali 193 cm visokega šprinterja Matic Osovnikar. Bolt je izjemen vsestranski atlet. Strokovnjaki so sprva mislili, da bo šla njegova kariera navzgor v slogu Michaela Johnsona, svetovnega rekorderja ter olimpijskega prvaka na 200 in 400 m. Z izjemno tehniko naj bi bil sposoben celo izboljšati svetovni rekord v teku na en krog. "Prepričana sem, da je tega zmožen. Tako vsestranski atleti se rodijo zelo redko in Bolt je nedvomno ta posebnež," je prepričana Merlene Ottey.

Svetovni rekord Bolta, dosežen v skoraj idealnih vremenskih razmerah (veter + 1,7 m/s v hrbet) na hitri progi v New Yorku, je hkrati velik udarec za Američane. Jamajčan je namreč dosegel najboljši izid vseh časov tako, da je na domačih tleh porazil svetovnega prvaka Tysona Gaya. "Nisem razočaran. Kako bi bil, če sem tekel le stotinko slabše od osebnega rekorda (9,84 - op. p.). Vem pa, da me čaka veliko dela v boju za olimpijsko zlato. Po hitrosti ne zaostajam za Boltom, ima pa tekmec zaradi višine daljši korak," pravi Tyson Gay, ki bo imel v Pekingu še enega velikega tekmeca z Jamajke. Sedaj že nekdanjega svetovnega prvaka Asafo Powlla, ki bo zaradi poškodbe letos začel tekmovati z zamudo.

Da bo olimpijski finale vrhunec sezone, se dobro zaveda tudi novi svetovni rekorder. "Seveda sem vesel, da sem najhitrejši Zemljan. A ta naziv lahko izgubim že danes. Pomembnejše so olimpijske igre, kjer ti zmage ne more odvzeti nihče," trdi Usain Bolt.