Kot je na novinarski konferenci povedal Grims, so se pravni strokovnjaki, ki so za ustavno komisijo DZ pripravili strokovno mnenje o zakonu, v mnenju poenotili glede vprašanja, ki je do zdaj najbolj razdvajalo politiko - to je, da je mogoča t.i. individualna obravnava izbrisanih. Kljub temu pa ostajajo odprta še nekatera vprašanja, ki "so tako strokovne kot politične narave".

Grims: glavno vprašanje je višina odškodnin

"Glavno vprašanje ostaja višina odškodnin, o katerih se skupina strokovnjakov ni poenotila. Prav tako je odprto vprašanje, kakšna naj bo njihova višina, če ne bodo izključene. Pogovoriti pa se je tudi treba, ali naj se iz obravnave izključijo osebe, ki so sodelovale v napadu na Slovenijo in poskusu njene okupacije," je dejal Grims. Dodal je, da bi odgovore na ta vprašanja lahko dala prav javna predstavitev mnenj.

Kot je povedal, skupina poslancev predlaga, da se na predstavitev mnenj poleg članov državnega zbora in državnega sveta povabi tudi predstavnike izbrisanih in vseh ostalih zainteresiranih organizacij.

Neenostni glede razlogov, zaradi katerih pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ni mogoča

V pravnem mnenju, ki so ga za ustavno komisijo pripravili trije pravni strokovnjaki - Lojze Ude, Tone Jerovšek in Danijel Starman -, so sicer vsi trije strinjajo, da je treba odločbo ustavnega sodišča iz aprila 2003 razumeti tako, da se vsem državljanom drugih republik nekdanje SFRJ, ki so bili 26. februarja 1992 izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, avtomatično ne prizna stalno prebivališče za nazaj.

Prav tako se strinjajo, da je odškodnine dopustno "maksimirati in tudi pavšalizirati". Strinjajo se tudi, da obstajajo nekateri razlogi, zaradi katerih pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ni mogoča, vendar pa nimajo enotnega stališča o tem, kateri vse so lahko ti razlogi. Prav tako se ne popolnoma strinjajo, ali se lahko to vprašanje rešuje z ustavnim zakonom.

Po Grimsovi oceni z omenjenim mnenjem stroka še nikoli ni bila tako blizu pravnega soglasja kot je zdaj. "Upam, da bo temu soglasju zdaj sledilo še politično soglasje," je še dejal Grims.