Le nekaj dni po napovedi o sodelovanju Microsofta je OLPC predstavil obsežne in ambiciozne načrte. Projektna skupina je oblikovala nov prenosnik, ki so ga poimenovali XO-2 (tudi XOXO). Gre za približno polovico manjši model, opremljen z dvema zaslonoma, občutljivima za dotik. Trenutno je šele na začetku razvoja, projektanti pa ocenjujejo, da bo končna različica, ki naj bi na trgu stala le 75 ameriških dolarjev, naprodaj do leta 2010. Prenosnik tudi ne bo imel običajne tipkovnice, temveč se bo virtualna tipkovnica izrisovala na enem izmed obeh za dotik občutljivih zaslonov, kar bo še zmanjšalo možnost okvare mehansko najobčutljivejšega dela prenosnika.

Kritiki so skeptično dejali, da je ambiciozen načrt odlično videti le na papirju. Poudarjajo namreč, da so si snovalci projekta veliko obetali tudi od predhodnika XO, ki pa ni uspel zadostiti pričakovanjem niti glede funkcionalnosti, še manj pa glede cene, saj se na trgu danes prodaja po 188 dolarjev namesto načrtovanih 100.

V okviru projekta OLPC potekajo še številni drugi programi, usmerjeni k razvojnemu cilju Združenih narodov, da je treba do leta 2015 zagotoviti dostop do prenosnih računalnikov otrokom vsega sveta, starih od 6 do 12 let.