"Vlade in institucije EU bi se morale opravičiti za svoje nedelovanje ter predstaviti konkretne ukrepe za naslovitev teh očitnih kršitev človekovih pravic s ciljem, da se v prihodnosti ne bodo ponovile," je ob predstavitvi poročila na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila direktorica AI Slovenije Nataša Posel.

***VIDEO: Katera je najhujša kršiteljica človekovih pravic v EU?***

V vsaj 18 članicah EU je AI zabeležil kršitve pravic migrantov, prosilcev za azil in beguncev. Kot problematično področje organizacija navaja tudi prekoračitev policijskih pooblastil in grdo ravnanje v priporu, skrb pa vzbuja tudi diskriminacija, predvsem na podlagi spola, etničnega porekla in spolne usmerjenosti.

AI: EU je preveč samozadovoljna s stanjem človekovih pravic

Neuspeh EU, da bi naslovila pomanjkljivosti z vidika varovanja človekovih pravic doma, resno omejuje njeno verodostojnost v zunanjih odnosih, kjer tudi ne naredi dovolj, menijo v AI. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril vodja projektov AI na Sloveniji Blaž Kovač, je EU izrazito samozadovoljna s stanjem človekovih pravic, s tem pa kaže na dvoličnost do lastnih državljanov, ki vsakodnevno trpijo diskriminacijo.

So pa v AI opazili tudi določene pozitivne signale unije na področju človekovih pravic. Kot je povedal Kovač, gre predvsem za napredno angažiranje unije, pa tudi Slovenije, ki povezavi trenutno predseduje, pri vprašanju smrtne kazni, otrok v oboroženih spopadih in mednarodne pravičnosti.