Rezultati javnomnenjske ankete Vox populi kažejo značilno predvolilno razpoloženje: priljubljenost posameznih političnih strank se praviloma zmanjšuje, prav tako povprečna ocena dela državnega zbora (tokrat 2,75), narašča pa delež neopredeljenih volilcev. SDS kot vodilna vladna stranka zaostaja za vodilno opozicijsko stranko SD za okoli 3 odstotne točke.

Podražitve že ogrožajo življenjski standard

Ne narašča le delež ljudi, ki se ne morejo odločiti, kako voliti na jesenskih parlamentarnih volitvah, naraščajo tudi cene. Občutna podražitev cen naftnih derivatov minuli teden je anketarje ankete Vox populi spodbudila k vprašanju, ali so pogoste podražitve naftnih derivatov že dosegle raven, ko bi ogrožale življenjski standard njihovih porabnikov. Da je tako, sta pritrdili skoraj dve tretjini vprašanih. Toda kljub prevladujočemu zatrjevanju o ogroženem osebnem standardu je dobrih 65 odstotkov vprašanih povedalo, da zaradi podražitev naftnih derivatov doslej niso spremenili svojih potovalnih navad. Za to, da bi manj uporabljali motorna vozila, bi se morale cene goriv povišati še za 10 odstotkov, je ocenila četrtina respondentov, oziroma od 10 do 20 odstotkov, je menilo 14,2 odstotka respondentov.

23,4 odstotka vprašanih je povedalo, da so zaradi naraščanja cen kurilnega olja v svojem gospodinjstvu začeli varčevati pri stroških ogrevanja s tem energentom, 18,4 odstotka vprašanih pa, da so zaradi višjih cen kurilnega olja prešli na uporabo drugih virov za ogrevanje. Približno tolikšen delež respondentov se na višje cene kurilnega olja (še) ni odzval, a upoštevati je treba, da je pri odgovarjanju na to vprašanje sodelovalo skoraj 40 odstotkov respondentov, ki so povedali, da gospodinjstva ne ogrevajo s kurilnim oljem.

Podrobne rezultate raziskave si lahko ogledate tukaj.