"Odločitev o razpisu še ni bila sprejeta," je sicer včeraj zatrdil Bajuk, vendar dodal: "Sam sem se vedno prizadeval, da nihče nima zagotovljenega mandata. Podobno morajo tudi poslanci državnega zbora preveriti voljo volilcev." Po njegovem mnenju je javni razpis za takšne ustanove, kot je NLB, najboljša pot za izbiro novega predsednika uprave. Iz teh besedah je sicer mogoče sklepati, da Kramarju vlada ne bo podaljšala mandata, vendar kljub temu obstaja možnost, da bi bil izbran na razpisu. "Uradno ga vlada še ni seznanila, da bi si želela spremembo v vrhu NLB," pa je povedal Igor Marinšek, predsednik nadzornega sveta.

Iz odgovora na vprašanje glede menedžerskih prevzemov in vloge NLB pri tem je sklepati, da Kramar ne bo prva izbira vlade: "Kar zadeva menedžerske prevzeme, me nadzorniki kot odgovornega predstavnika lastnika niso nikoli seznanili s tem, ali so bili sami seznanjeni s takšnimi transakcijami." Bajuk je opozoril, da so to odločitve uprave, ki so "bile pač sprejete". "Zaradi teh poslov očitno še ni bilo finančnih tveganj, sicer pa o teh poslih odločajo uprave, medtem ko morajo za nadzor skrbeti nadzorni sveti," je še dodal Bajuk. Po Marinškovih besedah so bili vsi pravni posli, za katere je zahtevano soglasje nadzornega sveta, na nadzornem svetu tudi obravnavani.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da je prišlo do zapletov prav pri najbolj znanem posojilu - posojilu za prevzem Pivovarne Laško. Ker so garancije pridobile štiri in ne le ena družba - Center Naložbe, Fidina, Etol in Cestno podjetje Maribor - jim za odobritev posojila ni bilo treba pridobiti soglasja nadzornega sveta. Dodaten element, da nadzorni svet ni bilo treba obvestiti o poslu, je bilo dejstvo, da je posojilo izdal sindikat bank. Zato posamezen posel ni predstavljal višino posojila, o katerem je treba obvestiti nadzorni svet. Po naših informacijah je kljub temu nadzorni svet od uprave zahteval poročilo, vendar naj bi nadzorniki, tudi državni, ugotovili, da so garancije podjetij zadostile bančnim zahtevam. V NLB pravijo, da izjav ministra ne bodo komentirali. V KBC pa sporočajo, da izjave o imenovanju predsednika uprave lahko daje le predsednik nadzornega sveta NLB, zato sami ne želijo podati nobene izjave.