Oksitocin je hormon, ki igra pomembno vlogo pri komuniciranju med ljudmi, razvijanju materinskega čuta in tudi v spolnosti.Raziskovalci univerze v Zuerichu so ugotovili, da je oksitocin pri ljudeh, ki so bili žrtve goljufov, povrnil zaupanje.

Študijo so izvedli tako, da so testne osebe razdelili v dve skupini. Obe sta svoj denar dali borznim posrednikom, ki so jim obljubili, da ga bodo investirali in jim ga „oplemenitenega“ vrnili. Del oseb je denar dobil, drugi del pa ne. Skupina, ki je vdihavala oksitocin, je zaupanje v brokerje obdržala kljub temu, da je vedela, da je bila ogoljufana. Tisti, ki so vdihovali placebo, za lažnive brokerje niti slišati niso več hoteli.

Slikanje možganov testnih oseb je pokazalo, da oksitocin zmanjšuje aktivnost amigdale, dela možganov, ki je posebej aktiven pri sociofobih in osebah, ki so doživeli travmo. Amigdala sicer regulira občutek strahu in nevarnosti. Drugo področje, na katerega vpliva omenjeni hormon, je striatum, ki „kroji“ obnašanje človeka v prihodnosti glede na izkušnje iz preteklosti.

Trenutno testirajo oksitocin v obliki nosnega spreja, prvi poskusi pa dajejo dobre rezultate.