V sodelovanju z Miltonom Keynesom razvijajo aplikacijo, ki bo ponujala strokovno pomoč kot del osnovnega paketa - vodič, ki bo korak za korakom pojasnjeval, kako se je mogoče z računalnikom priključiti na internet in druge preproste računalniške naloge. V prvi fazi jih bodo testirali v 10.000 gospodinjstvih. Računalnike za "starejše" so že ponudili v ZDA skupaj z ameriškim podjetjem HP, kjer se "senior PC-ji" delijo na standardne in avtopilotne pakete v vrednosti do 1300 ameriških dolarjev.

Na konferenci o digitalni vključenosti Digital Inclusion v Londonu je Stephen Uden predstavil vizijo podjetja za britanski trg: "Doseganje zadnje tretjine uporabnikov bo za nas pomenilo, da moramo stopiti iz okvirov pravil računalništva. Te probleme nam bo uspelo rešiti le tako, da si upamo sprejeti tveganje in poskusimo nove stvari." Zadnja tretjina uporabnikov, kot seniorje imenujejo v računalniškem svetu, šteje samo v Veliki Britaniji približno 17 milijonov računalniško manj pismenih prebivalcev. Uden je nadaljeval: "Naš cilj je zmanjšati sliko digitalne izločenosti za 10 odstotnih točk s sedanjih 34."

Osnovni standard računalniške pismenosti

Evropski statistični urad Eurostat, ki je za EU naredil raziskavo evropske računalniške pismenosti, je osnovno računalniško znanje opredelil kot znanje uporabe računalniške miške in tipkovnice, zagon in uporabo internetnega brskalnika in urejevalnika besedil, uporabo e-pošte, kopiranje in premikanje datotek, Kopiraj/Prilepi - orodje za podvojitev in premik informacij po ekranu, razumevanje vmesniških orodij (meniji, ikone, okna), urejanje fotografij (zajem iz mobilnih telefonov, fotoaparatov), skeniranje, poznavanje osnovnih tipov datotek (.doc, .exe...) itd.

Statistika

V Evropi je okoli 37 odstotkov računalniško nepismenih ljudi v starosti med 16. in 74. letom. Najbolj "pismeni" v EU so z vsega 10 odstotki računalniško nepismenih prebivalcev Danci in Švedi, najvišji, kar 65-odstotni delež računalniško nepismenih prebivalcev pa imajo Grki. Slovenci smo srednje "pismeni" z 39 odstotki računalniško nepismenih prebivalcev, tako je pri nas približno 780.000 oseb brez osnovnega informacijskega znanja. Strokovnjaki napovedujejo prihodnost v modernih informacijskih tehnologijah; v evropskih podjetjih IKT je danes zaposlenih 5,3 milijona ljudi, njihovo število pa naglo raste.