Posel je namreč izpeljal konec lanskega oktobra, torej dobra dva tedna po objavi Petrolove prevzemne ponudbe za Istrabenz, ki se je iztekla sredi lanskega novembra oziroma tri tedne po Bavčarjevem nakupu. Po zakonu o prevzemih poslovodstvo prevzemne družbe v času trajanja ponudbe do izdaje odločbe o njenem izidu ne sme opravljati dejanj, ki bi lahko onemogočala ponudbo.

Ker je Bavčar kot predsednik uprave Istrabenza še 19. oktobra sporočil, da ne namerava sprejeti Petrolove prevzemne ponudbe, bi lahko sklepali, da je dober teden kasneje z nakupom podjetja, ki obvladuje pomembnega delničarja Istrabenza, storil dejanje, ki je Petrolu onemogočilo odkup vseh delnic koprskega holdinga. Petrol namreč v ponudbi ni opredelil praga uspešnosti, predsednik uprave družbe Marko Kryžanowski pa je večkrat javno poudaril, da jih zanima odkup vseh delnic Istrabenza.

"Potencialno bi lahko govorili o oviranju prevzemne ponudbe, če bi se izkazalo, da so prizadeta družba (Petrol, op.p.) in delničarji, ki so se odzvali na prevzemno ponudbo, ravnali drugače kot v primeru, če bi vedeli za podatek o posredni spremembi lastništva v pomembnem delničarju prevzemne družbe (Istrabenzu, op.p.)," je včeraj za Dnevnik povedal dr. Borut Bratina z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete. Po zakonu so sicer pravna dejanja, ki bi lahko onemogočala prevzemno ponudbo, nična.

Ob tem velja opozoriti, da je Bavčar FB Investicije kupil le en delovni dan po tistem, ko sta povišano ponudbo Petrola sprejela državna sklada Kad in Sod. "To še ne pomeni, da smo delnice tudi prodali Petrolu, ampak smo le vrgli rokavico vsem morebitnim interesentom, ki lahko objavijo nasprotno prevzemno ponudbo," je 26. oktobra pojasnil direktor Soda Marko Pogačnik. Bi torej Kad, Sod in nekaj odstotkov delničarjev, ki so Petrolu v okviru prevzemne ponudbe prodali delnice, s prodajo počakali, če bi že takrat vedeli, da je skoraj hkrati v Istrabenzu nastal nov, menedžerski lastniški blok?

***VIDEO: Nagradno vprašanje: Kaj so hoteli novinarji vprašati Igorja Bavčarja?****

Bratina je pojasnil, da se "mora poslovodstvo med prevzemno ponudbo vzdržati pridobivanja delnic, saj lahko opravlja le tekoče posle". "Četudi je poslovodeči delnice kupil kot zasebnik, se po načelu zvestobe družbi šteje za povezano osebo, saj funkcijo - drugače kot denimo član nadzornega sveta - opravlja 24 ur na dan," je poudaril sogovornik. "V primeru suma oviranja ponudbe bi moral obstajati tudi namen, da nekdo prepreči nakup določenega števila delnic," je še opozoril Borut Bratina.

***VIDEO: Igor Bavčar: Zgodbe o tajkunih me žalostijo***

Vsaj dva dogodka, povezana z nakupom FB Investicij, bi lahko dokazovala, da je Bavčar posel s Potezo sklenil prav zaradi obrambe pred Petrolom. Prvič, Poteza je le dva dni pred objavo Petrolove prevzemne namere za Istrabenz v FB Investicije v obliki dodatnega kapitala vložila dobre tri milijone evrov, ki jih je tik pred tem prek nizozemske izpostave posodila podjetju. S tem je po mnenju naših virov podjetju FB Investicije, ki je leta 2006 prevzelo Maksimo Holding, omogočila najem novega posojila za poplačilo obveznosti do bank in ga obenem pripravila za prodajo.

In drugič, Igor Bavčar je FB Investicije kupil takoj po tistem, ko je Petrol ponudbo za nakup Istrabenzovih delnic povišal na 110 evrov, s čimer je preprečil, da bi Poteza oziroma Maksima Holding delnice kasneje morebiti prodala prevzemniku.