Kot je pojasnil poslanec SDS Branko Grims, zgodbe, ki prihajajo na dan v zadnjem času, niso nastale danes ali včeraj, temveč so se začele kmalu po osamosvojitvi. Ključno pa je bilo, da je prejšnja oblast na čelo neodvisnih institucij nastavljala politično lojalne kadre. Vsesplošno politično kadrovanje prejšnje oblasti je po njegovem prepričanju nazorno pokazal izpad bivšega predsednika vlade Toneta Ropa pred kamerami, ko je nekdanjemu predsedniku uprave Mercatorja Zoranu Jankoviću oponesel, da ga je na to mesto nastavil on. Še vplivnejši od Ropa - resda brez formalnih funkcij - naj bi bil Gregor Golobič. Pomembno vlogo v ključnem obdobju lastninjenja je po Grimsovih navedbah igral tudi Milan M. Cvikl. Ozadje dogajanja je leta 2004 zbistrila ustanovitev Foruma 21 pod vodstvom bivšega predsednika Milana Kučana, "saj so prav v prvi vrsti sedeli številni lastniki velikega kapitala oziroma menedžerji, ki so do položaja in lastništva prišli v obdobju slovenske tranzicije".

*** VIDEO: Igor Bavčar: Zgodbe o tajkunih me žalostijo ***

Šele ko je mandat politično lojalnim osebam iz prejšnje vlade potekel, je lahko sedanja oblast imenovala strokovne kadre in začelo se je učinkovito delovanje inštitucij pravne države, poudarja poslanec SDS.

*** VIDEO: Nagradno vprašanje: Kaj so hoteli novinarji vprašati Igorja Bavčarja? ***

Čeprav je največja koalicijska stranka prehitela opozicijo, so predstavniki SD, LDS in Zares včeraj zatrjevali, da se seje veselijo in ji ne nasprotujejo. Vendar pa bi morali na njej po besedah vodje poslancev Zares Mateja Lahovnika osvetlili vse vidike lastniške koncentracije in političnega obvladovanja medijev. Izvirni greh zadnjih zgodb v zvezi s Pivovarno Laško v opoziciji vidijo v prodaji Mercatorja, zato naj bi to zgodbo v parlamentu pojasnila nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem in predsednik uprave pivovarne Laško Boško Šrot. Koncentracijo kapitala v Istrabenzu pa bi po Lahovnikovem prepričanju lahko osvetlil član nadzornega sveta, generalni sekretar vlade Božo Predalič. Vodja poslancev LDS Jožef Školč bi Starina-Kosmovo soočil s predsednikom vlade Janezom Janšo, predsednica LDS Katarina Kresal pa bi želela tudi pojasnilo glede vloge Domna Zavrla pri gradnji Pediatrične klinike ter sumov korupcije in klientelizma družine Petek ter financiranja Slovenskega tednika. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa upa, da bo na sejo o korupciji prišel tudi predsednik vlade, saj bi tako lahko osvetlili tako prodajo Mercatorja kot tudi nakup Patriinih oklepnikov...

A Branko Grims meni, da širitev in soočanja, ki si jih želi opozicija, ne bi prispevali k razjasnitvi problematike koncentracije lastništva, temveč želi opozicija s tem probleme le zamegliti. K njihovemu odpravljanju pa bodo po Grimsovem prepričanju prispevali sklepi, ki jih je predlagala SDS. Med drugim predlagajo, naj vlada pripravi celovito informacijo o poteku koncentracije kapitala in s tem povezanega vpliva na medije, preuči zakonitost postopkov ter predlaga ustrezne ukrepe. O tem pa naj seznani državni zbor. To lahko pomeni, da bo državni zbor na temo korupcije sklical še kakšno sejo, kar se, tudi če bi ta padla v čas volilne kampanje, Grimsu ne bi zdelo nič nenavadnega. Kot pravi, mora državni zbor opravljati svoje naloge tudi še po volitvah vse do konstituiranja novega parlamenta.