V naših krajih menda ni več medija, ki ga s svojimi modrimi mislimi ne bi razsvetljevala do prihoda zdajšnje oblasti povsem anonimna kolumnista in sociologa, dr. Matevž Tomšič in dr. Matej Makarovič. Oba sta svoji akademski karieri začela na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, dokler nista pod mentorstvom univerzitetnega tajkuna dr. Petra Jambreka s še nekaj somišljeniki ustanovila nove, skoraj enake visokošolske ustanove, imenovane Fakulteta za uporabne družbene študije, s sedežem v Novi Gorici, kjer deluje tudi dovolj prepoznavna družba Hit, s katero so šolniki hitro navezali pristne (beri pokroviteljske) odnose. Da je Makarovičeva in Tomšičeva fakulteta tudi izbranka trenutne oblasti za izvajanje najrazličnejših (denarno seveda močno spodbujenih) medijskih raziskav, je verjetno zgolj naključje.

Dr. Matevž Tomšič ob rednem profesorskem delu in še bolj rednem nastopanju v medijih opravlja še vsaj dve pomembni funkciji. Je član programskega sveta RTV Slovenija in dekan "svoje" fakultete, zato menda živi v neprestanem pomanjkanju časa. Še sreča, da je njegov stan "ledig in frej" in da še vedno živi z mamo.

Presenetljivo pa je Tomšičev kolega dr. Matej Makarovič zasebno povsem drugačen kot v javnih nastopih. Prav nič nazadnjaški ni, kar lahko poleg številnih prijateljev potrdi tudi njegova žena, ki je po rodu Albanka. Morda je Matej nekaj liberalnega duha podedoval po svoji teti, ki ni nobena druga kot izvrstna pisateljica in pesnica, borka za pravice kadilcev in živali, ljubiteljica mačk, večna upornica z razlogom, antiklerofašistka, ki se je javno izpisala iz Rimskokatoliške cerkve (pred tem iz istih razlogov ni hotela v partijo) in leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, Svetlana Makarovič.

Družina Makarovič izvira iz Maribora, kjer sta se mami Otiliji in očetu Abdonu poleg hčerke Svetlane rodila še dva sinova, Gorazd in Jan, sedaj oba akademsko izobražena gospoda. Dr. Gorazd Makarovič je eden bolj cenjenih slovenskih etnografov in avtor številnih etnografskih knjig, dr. Jan Makarovič pa je dolgoletni profesor s Fakultete za družbene vede, vedno dovolj blizu krogom, zbranim okoli Nove revije in Zbora za republiko, sicer pa tudi oče medijskega zvezdnika dr. Mateja Makaroviča in zato po novem seveda tudi predavatelj na "sinovi" Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Povsem drugačni časi kot za njuna kolega, dr. Matevža Tomšiča in dr. Mateja Makaroviča, so zdaj za poznavalca javnega mnenja, kolumnista in profesorja s FDV dr. Vlada Miheljaka. Domnevno zaradi njegove nedesne usmerjenosti naj bi ga odgovorni urednik informativnega programa na Televiziji Slovenija Rajko Gerič (seveda ob soglasju televizijskega direktorja Jožeta Možine) postavil na sam vrh seznama na TVS nezaželenih. Posamezni uredniki naj bi dobili celo pismeno (preko elektronske pošte) listo oseb, ki jih ne smejo vabiti v oddaje. Roko na srce, taki seznami so obstajali tudi v časih, ko je na TVS pihal še liberalen veter, samo da so bila na njem zapisana druga imena.

S spiska novinarskih imen, ki jim je dovoljeno javno zastavljati vprašanja predsedniku vlade Janezu Janši, naj bi bila črtana voditeljica Dnevnika in novinarka zunanjepolitične redakcije TVS Manica J. Ambrožič. Razlog? V oddaji, ki je potekala v živo in je bila posvečena oceni prve polovice predsedovanja Slovenije EU, naj bi svojemu gostu, predsedniku Sveta EU Janezu Janši, menda zastavila tudi nekaj vprašanj, ki jih ni predhodno požegnala njegova služba za stike z javnostjo.