Odprto prvenstvo Francije takšen naziv sicer nosi od leta 1968 naprej, ko so turnir odprli tudi za profesionalce (pred tem so na njem igrali le amaterji). Zametki turnirja segajo v 19. stoletje, leta 1891 so na njem prvič igrali moški, šest let kasneje pa so se jim v igrah posamezno pridružile še ženske. Na teh turnirjih so nastopali le člani francoskih teniških klubov, in sicer vse do leta 1925, ko je francoska teniška zveza pokazala svojo odprtost in na turnir spustila tudi najboljše tuje igralce. Prišlo je leto 1927, ki velja za mejnik francoskega tenisa. Takrat so namreč štirje francoski mušketirji Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet in Rene Lacoste poskrbeli za eno največjih presenečenj v športu 20. stoletja, ko so v tekmovanju za Davisov pokal na ameriških tleh premagali gostitelje.

Po mnenju Francozov so si "štirje mušketirji" zaslužili nov štadion in na treh hektarjih podarjene zemlje je že naslednje leto nastal nov objekt. Dobrosrčneži, ki so zemljo podarili, so imeli ob tem le eno zahtevo - štadion se mora imenovati po pionirju francoskega letalstva Rolandu Garrosu, ki je septembra leta 1913 prvi z letalom preletel Sredozemlje. Zadnji novosti sta prišli pred kratkim. Leta 2006 se je turnir z dvanajstimi dvoboji prvega kroga prvič začel v nedeljo namesto v ponedeljek, leto kasneje pa so organizatorji denarno pogačo (letos bo vredna vrtoglavih 15.575.960 evrov) začeli deliti enakomerno med ženske in moške.

Čeprav se dandanes, sploh glede na število igrišč, ki so pokrite s peskom, podlaga, na kateri se merijo najboljši igralke in igralci v Parizu, zdi še najbolj "naravna", je znameniti rdeči pesek od vseh morda še najbolj specifičen. Najpočasnejša podlaga je tako že od nekdaj trn v peti številnim najboljšim, saj na njej turnirja nikoli niso osvojili igralci, kot so Jimmy Conors (v karieri je skupno dosegel osem zmag za grand slam), Pete Sampras (osvojil je rekordnih 14 grand slamov) in Roger Federer (zmagal je že na dvanajstih največjih turnirjih). O specifičnosti podlage priča tudi dejstvo, da so zmagovalci zadnjih osmih let v karieri na turnirjih velike četverice slavili samo v Parizu in nikjer drugje, pri ženskah pa sta najbolj znani imeni, ki sta zmagali na vseh turnirjih za veliki slam, le v Parizu ne, Švicarka Martina Hingis in Američanka Lindsay Davenport.