Ureditev javnega nadzora nad delom revizijske stroke zahteva evropska direktiva, pri tem pa se že pojavljajo pomisleki, ali gre v primeru agencije, katere direktorja bo na predlog finančnega ministra potrdila vlada, res za javni ali bolj državni nadzor. "Direktiva zapoveduje vzpostavitev javnega in ne državnega nadzora," poudarja direktor Slovenskega inštituta za revizijo Marjan Odar. Dodaja, da je treba izključiti vse politične, strankarske in druge vplive na delo revizorjev, revizorskih družb in inštituta.

Po Odarjevem mnenju je opravljanju funkcije javnega nadzora bližje strokovni svet agencije, ki pa po predlogu zakona daje le načelna mnenja k posameznim zadevam, o katerih odloča direktor. Člane sveta bodo finančnemu ministru v imenovanje predlagali Agencija za trg vrednostnih papirjev, Banka Slovenije, Agencija za zavarovalni nadzor, inštitut za revizijo, Ljubljanska borza, gospodarsko in finančno ministrstvo ter ljubljanska in mariborska univerza. Za direktorja agencije in člane strokovnega sveta se sicer zahtevajo ustrezna znanja s področja revidiranja, vendar teh vsaj tri leta pred imenovanjem storitev revidiranja ne smejo opravljati. Nasprotno morajo biti osebe, ki bi za agencijo izvajale neposreden nadzor nad revizorji, pooblaščeni revizorji. Na finančnem ministrstvu so nam pojasnili, da število zaposlenih na agenciji "prav gotovo na bo veliko", kadrovski načrt bo pripravil direktor, potrdila pa ga bo vlada.

Lani je inštitut za revizijo opravil nadzor nad 10 revizijskimi družbami - konec minulega leta je bilo v Sloveniji registriranih 50 družb - in nad 29 (od skupno 196) registriranimi pooblaščenimi revizorji. Delo revizorjev in revizorskih služb nadzorujejo trije zaposleni na inštitutu, njihovo delo pa naj bi poslej nadzirali zaposleni na agenciji. Na inštitutu predlagajo, da bi nadzor prek svojih strokovnih služb izvajal zdaj predviden strokovni svet, delo inštituta pa bi bilo poslej usmerjeno predvsem v izobraževanje in razvoj stroke, s čimer bi bile tudi jasneje razmejene pristojnosti med inštitutom in agencijo, ki se zdaj pogosto podvajajo.