"Podkrepili smo jo z mnenjem stalnega sodnega izvedenca in Inštituta za primerjalno pravo pri ljubljanski pravni fakulteti, ki sta pritrdila našim stališčem. Ker postopek še ni zaključen, ostalih stvari ne moremo komentirati," je za Dnevnik dejal Klemen Grebenšek iz SCT.

Kot smo izvedeli, so davčni inšpektorji med letoma 2004 in 2006 v SCT "našli" za pet milijonov evrov neplačanih davkov, domnevno pretežno iz naslova dohodkov pravnih oseb. Gre za znesek, ki za več kot milijon evrov presega vsoto čistih dobičkov družbe v obravnavanih treh letih. Pri tem velja opozoriti, da je podjetje Delfi, edini lastnik SCT, pred časom iz lastništva družbe iztisnilo ostale delničarje in jim pri tem ponudilo odpravnino, po kateri je celoten SCT vreden okoli 12 milijonov evrov, torej le okrog dvakrat več kot ugotovljene zaostale davčne obveznosti družbe.

Po naših informacijah je Durs odločbo za začetek inšpekcijskega pregleda davkov od dobička oziroma dohodkov pravnih oseb ter davkov in prispevkov od plač in drugih osebnih prejemkov izdal junija lani. Prihod davčnih inšpektorjev v SCT tako časovno sovpada z zgrinjanjem temnih oblakov nad družbo in Ivana Zidarja ter tudi z njegovo namero, da iz lastništva družbe iztisne več vodilnih menedžerjev.

Kot je znano, je marca lani, dobre tri mesece pred začetkom pregleda, neznanec vlomil v hišo prvega moža največjega slovenskega gradbenega podjetja, že konec avgusta pa je rekonstrukcija vlade odnesla dva ministra za promet in zdravje, ki sta tesno poslovno sodelovala s SCT. Februarja letos je tožilstvo izdalo zahtevo za preiskavo SCT, v kateri se je sklicevalo tudi na ugotovitve Dursa, Zidar pa je noč preživel v pridržanju.