"WorldWide Telescope je močno orodje za pomoč v znanosti in izobraževanju, saj vsakomur omogoča raziskovanje vesolja,“ je dejal Bill Gates, predsednik računalniškega giganta, ki je predstavil spletni teleskop. "Upamo, da bo ta projekt navdušil mlade ljudi za raziskovanje astronomije in znanosti, hkrati pa pomagal raziskovalcem k boljšemu razumevanju vesolja," je še dodal Gates.

Program deluje na podoben način kot Google Sky, različica programa Google Earth, ki že sedaj omogoča ogled prizorov iz vesolja, tudi posnetke s teleskopa Hubble, in ponuja različne informacije o ozvezdjih in vesoljskih odkritjih.

"Uporabniki lahko s spletnim teleskopom vidijo rentgenske posnetke neba in povečajo prikaz svetlih oblakov sevanja, če pa nato posnetek pregledajo v vidni svetlobi, odkrijejo na njem zadnje oblake ostankov eksplozije supernove pred tisoč leti,“ je projekt opisal raziskovalec na Centru za astrofiziko Harvard-Smithsonian Roy Gould. Prepričan je, da bo imel nov Microsoftov proizvod ogromen vpliv na to, kako ljudje vidimo in si predstavljamo vesolje.