Četa švedskega selektorja Matsa Waltina, ki ga bodo dolžnosti uradno razrešili v četrtek, je na petih tekmah doživela štiri suverene poraze, le na zadnji proti Slovaški je dokazala, da vendarle zna igrati. A je bilo prepozno, poraz po kazenskih strelih pa usoden.

"To, da se selimo v nižji rang tekmovanja, je za nas neuspeh. Za to prvenstvo smo imeli kar visoka pričakovanja, mogoče smo pred prvenstvom razmišljali tudi o drugem krogu. Ampak tak je šport, enkrat zmagaš, drugič izgubiš," je po prespani noči misli strnil sedaj že svetovni zvezdnik Anže Kopitar, ki je v Kanadi ponovno dokazal, zakaj ga v ligi NHL tako zelo cenijo, in dodal: "Razočaran sem, vsi smo zelo poklapani. Ekipa je bila super, razumeli smo se. Potem pa se nam je zalomilo, mogoče smo res pregoreli v veliki želji, nato smo dobili še Slovake. Ne trdim, da bi bilo lažje proti Norvežanom, mogoče pa bi le iztržili boljši rezultat."

Zaenkrat še ni znano, komu bo IIHF zaupala organizacijo SP divizije I v naslednjem letu. Potegovali se bodo verjetno tudi Slovenci, vsi pa upajo, da jim ne bo treba na dolgo pot v Kazahstan. "Takojšnja vrnitev je seveda mogoča. Ampak od tega trenutka naprej bodo morale biti stvari postavljene drugače. Od igralcev do vodstva, drugače se je treba začeti pripravljati na te stvari. Verjetno je neumno obsojati samo enega, krivi smo vsi, mi in oni. Treba je najti pot, da bomo prišli na SP zato, ker radi igramo in da naredimo rezultat s to reprezentanco," je brez dlake na jeziku tudi kapetan Marcel Rodman.