"Na podlagi naših izkušenj v Evropi ne verjamem, da lahko državno-vodena gospodarstva nudijo boljši ali bolj vzdržen odgovor na preteče probleme," je dejala kanclerka.

Chavez je v nedeljo v svoji televizijski oddaji Alo Presidente pojasnil, da Merklova pripada politični desnici, "tisti desnici, ki je podpirala Hitlerja in fašizem". "Gospa kanclerka, lahko greste v .... Ker ste dama, ne bom več ničesar rekel," je dodal.

Pojasnil je, da bo Merklovi povedal svoje na vrhu EU-Latinska Amerika konec tedna v Limi, če se bo odločil, da se ga udeleži. "Če bom šel v Limo in ji kaj rekel, se bo razjezila in dejala, zakaj ne utihnem. Zakaj pa vi ne utihnete?" je dejal Chavez.

Po besedah venezuelskega predsednika lahko Latinska Amerika preživi tudi brez praznih obljub ZDA in Evrope. "Evropejci pridejo sem, da bi nam pomagali. Kje je njihov načrt za pomoč revnim? Vprašajte predsednika Haitija, koliko so obljube iz Evrope in ZDA doslej naredile," je zatrdil in poudaril, da bodo socialne programe v regiji izvajale Venezuela, Kuba, Argentina in Brazilija.

Merklova bo ta teden na obisku v Braziliji, Peruju, Kolumbiji in Mehiki, nato pa se bo v petek in soboto v Limi udeležila vrha EU-Latinska Amerika.