»Do konca predsedovanja Slovenije svetu EU se v SDS ne ukvarjamo z volilno kampanjo,« zagotavljajo. Ob tem se postavlja vprašanje, kakšno vlogo ima politična stranka pri predsedovanju Slovenije EU in kakšne konkretne zadolžitve imajo pri predsedovanju na primer glavni tajnik SDS pa predsedniki pokrajinskih odborov stranke. A na ta vprašanja v SDS ne odgovarjajo. Neuradno pa njihovi vidni člani dodajajo, da so kandidatne liste skoraj nared. Predstavljanje predvolilnih programov in kandidatov pa se bo začel junija.

Strategija posameznih parlamentarnih strank glede tega, kdo naj bo na čelu volilnega štaba pred jesenskimi volitvami, je različna. V Zares, SNS in SLS so to nalogo prevzeli kar predsedniki strank (Gregor Golobič, Zmago Jelinčičin Bojan Šrot). V SD, NSi, LDS volilne štabe vodijo glavni tajniki (Uroš Jauševec, Maruša M. Novak, Dorijan Maršič).

V NSi ob tem izrecno izpostavljajo, da programsko-strateški del vodi pravosodni minister Lovro Šturm, ki sicer ni njihov član, stavijo pa (tudi) na njegove izkušnje izpred 18 let, ko je kot vodja volilnega štaba pripomogel k zmagi Demosa na prvih demokratičnih volitvah. V Lipi bo naloge volilnega štaba koordinirala tiskovna predstavnica Tanja Pahor, v DeSUS pa član njihovega izvršnega odbora Janez Pučko.

Pri nekaterih strankah je tudi že znano, katerim agencijam ali posameznim strokovnjakom bodo zaupale izvedbo kampanje. Edini, ki odkrito stavijo na tuje strokovnjake, so v SD, kjer jih bo sodelovanje z agencijo Grey Worldwide Ljubljana, ki je podružnica svetovno znane Grey Group iz New Yorka, stalo okoli 100.000 evrov. Za SD bo delal Craig Smith, ki je vodil kampanjo ameriške predsedniške kandidatke Hillary Clinton v Teksasu.

S tujimi strokovnjaki naj bi sicer po nekaterih namigih sodelovala tudi SDS, in sicer z razvpitim irskim strategom P. J. Maro, ki je znan predvsem po metodah negativne kampanje, svetoval pa je mnogim konservativnim strankam, med drugim Sanaderjevi HDZ. Vendar pa v SDS sodelovanje tujih strokovnjakov zanikajo in to je bil tudi edini odgovor, ki so ga na naša številna vprašanja v zvezi z volilno kampanjo posredovali.

Prisegajo na skromnost

V LDS pri pripravi kampanje sodelujejo z agencijama Futura DDB in Korpus. Direktor slednjega je Stojan Pelko, ki je v zadnjih dvanajstih letih sodeloval skoraj pri vseh (uspešnih in manj uspešnih) volilnih kampanjah liberalnih demokratov, tudi pri zadnji predsedniški kampanji Mitje Gasparija.

V Zares se dogovarjajo z agencijo Original. Gre za agencijo, ki je razburila z oglasom, v katerem je bila upodobljena noseča deklica - otrok, da je s tem kršila oglaševalski kodeks, pa je pritegnilo tudi oglaševalsko razsodišče. V DeSUS pa bodo nadaljevali s sodelovanjem z agencijo Grafiti Studio iz Maribora.

Še bolj kot pri tem, koga bodo najeli za izvedbo volilne kampanje, so stranke skrivnostne glede načrtov porabe sredstev. Večina poudarja, da bo poraba v mejah dovoljenega (40 centov na volilnega upravičenca, kar znese skupaj okoli 680.000 evrov), oziroma da bodo porabili čim manj. Nekoliko bolj konkretni so le v Zares in NSi: prvi naj ne bi prekoračili polovice dovoljenega zneska, okoli 300.000 evrov pa naj bi porabili tudi v Novi Sloveniji.

Jelinčič: Alternativne vlade prepuščamo Pahorju

O podrobnostih volilne kampanje v strankah še molčijo. Predvidene slogane so nam zaupali le v Lipi (LIPA - moja domovina in Rad imam Slovenijo, le vlada je ta, ki se je bojim). Sicer pa se bo očitno vrhunec predstavljanja predvolilnih programov in kandidatov začel junija. Nekatere stranke bodo še pred volitvami predstavile tudi alternativno vladno ekipo.

Da bo razkril imena možnih ministrov iz vrst SD, je Borut Pahor sicer pred časom napovedal že za ta mesec, a je datum razkritja nekoliko preložil. Kot pravi, se učijo tudi iz dosedanjih napak, saj njihov način razkritja, da bo on v primeru zmage na volitvah mandatar, Mitja Gaspari pa podpredsednik vlade, javnost (tudi strankarska) ni najbolje sprejela. Zato bodo sicer pred volitvami predstavili širšo ekipo možnih imen za ministrska mesta, izognili pa se bodo točnemu navajanju, katero mesto naj bi kdo zasedel.

Da bodo pred volitvami predstavili alternativno vladno ekipo, napovedujejo tudi v Lipi, v njeno ospredje pa bodo postavili Barbaro Žgajner Tavš. V NSi in SLS poudarjajo, da imajo vrsto usposobljenih kadrov, kar dokazuje tudi to, da njihovi ljudje že zdaj uspešno vodijo pomembne resorje.

Tudi v LDS poudarjajo, da imajo vrsto kompetentnih ljudi, a vlada se sestavlja po volitvah, v Zares pa kot možno alternativo v širšem pomenu izpostavljajo predsednike programskih odborov stranke. "V dobesednem smislu pa bi bilo takšno poimenovanje pretenciozno in brez upoštevanja volje volilcev malce nedostojno," dodajajo. "Predstavljanje alternativnih vlad prepuščamo Borutu Pahorju," odgovarja prvak SNS Zmago Jelinčič.