Uran je tudi dejal, da se cerkev prizadeva zavestno in odločno postaviti na prvo mesto življenje, ki prihaja od boga samega. "Spremembe, ki jih je doživela cerkvena pokrajina v Sloveniji z ustanovitvijo novih škofij in nove metropolije, je narekovala po predlogu škofov želja Svetega sedeža, da bi bili škofje bližje svojim duhovnikom in vernikom ter da bi jih bolj učinkovito spremljali pri njihovi rasti v veri in pri njihovem apostolatu," je poudaril nadškof.

Spomnil je tudi, da jim je papež zaželel, da bi bil slovenski evharistični kongres, ki ga načrtujejo junija prihodnje leto, dobra priložnost za vrnitev k sklepom plenarnega zbora cerkve na Slovenskem in za njihovo nadaljnje uresničevanje. Uran je pri tem izrazil upanje, da jih bo ob sklepu evharističnega kongresa obiskal tudi sveti oče.

Po njegovih besedah je močno sporočilo današnjega dne, da nam lahko pojasnjuje najprej zgled svete nazareške družine, ki je bila pravo svetišče življenja in ljubezni. "Gre za življenje, za našo prihodnost, za preživetje naroda. Vsako leto bi se moralo roditi vsaj 10.000 otrok, da bi bilo življenje naše narodne skupnosti uravnoteženo. Družine zato pozivam k odprtosti za življenje, slovensko družbo pa k njeni dejavni in vsestranski podpori. Ker gre za življenje, ker gre za družino," je še dejal ljubljanski nadškof in metropolit Uran.

Celjski škof Anton Stres pa je v svojem pozdravnem nagovoru povedal, da je srečna družina ideal vsakega človeka in med vrednotami, ki jih cenimo, je na najvišjem mestu. Opozoril je tudi, da z današnjim praznovanjem želijo pokazati globoko prepričanje cerkve o nenadomestljivi vrednosti trdnih zakonov in srečnih družin ter vero, da je vsako človeško življenje, tudi če še ni rojeno, nedotakljiva in spoštovanja vredna sveta vrednota, ki v svoji šibkosti in nebogljenosti, zaradi katere se samo ne more braniti, zahteva od nas obrambo in varstvo.

S slovenskega pastoralnega dneva je bil posredovan telegram papežu Benediktu XVI. s pozdravi in prošnjo za apostolski blagoslov. Predstavniki cerkve so prav tako zbranim prebrali sporočilo s posinodalnega dneva, ki je 26. aprila letos potekal v Celju.