2. maj 1945, bilo je jutro in Khaldei se je odpravil proti Reichstagu, stavbi nemškega parlamenta v Berlinu. Tri ure pred tem, je prestolnico zapustil zadnji nemški komandir, saj je mesto kapituliralo, kljub temu pa se je po ulicah še vedno odvijal boj. Khaldei je imel v žepu svojo Leico in sovjetsko zastavo.

Takrat 28-letni fotoreporter je v napol požgani parlamentarni zgradbi naletel na dva tovariša in ju prepričal, da mu z zastavo pozirata na strehi. Khaldei je pri fotografiranju dogodka porabil cel film. Nekateri od 36 posnetkov so postali ikone 20. stoletja. Tako v nemškem kot ruskem kolektivnem spominu so postali kot simboli padca nacistične Nemčije in zmage Rdeče armade.

Nekateri pa njegove posnetke kritizirajo. Kasneje se je namreč ugotovilo, da prizori niso bili samo odigrani, Khaldei je fotografije tudi retuširal. Tako je sovjetskemu vojaku, ki je na obeh rokah nosil uro, kar namiguje na to, da je kradel, odstranil tisto na desni. Nekaterim fotografijam pa je dodal tudi črn dim, da bi bile videti bolj dramatične.