Predsednik je spomnil, da sta se konec minulega tedna srečala predsednika slovenske in hrvaške vlade, Janez Janša in Ivo Sanader. Türk tudi podpira iskanje praktičnih rešitev s strani obeh notranjih ministrov. Meni, da je v interesu obeh držav, da se ljudem na območju okoli Dragonje pomaga tako, da bo njihovo življenje potekalo čim bolj normalno in s čim manj težavami.

"Med državama obstaja spor glede suverenosti. Po našem prepričanju je levi breg Dragonje pod slovensko suverenostjo, vendar je ureditev prometa in komunikacije na tistem območju urejena na poseben način, zato je dogovarjanje potrebno, prav tako za uveljavitev sodne odločbe piranskega sodišča glede korit," je dejal Türk.

Predsednik je dejal, da je v reševanje Jorasove problematike vključen s svojimi nastopi in kontakti s slovensko vlado, s čimer namerava nadaljevati. Dodal je, da ne želi dajati posebnih zavez, saj meni, da to ni potrebno, po njegovih besedah pa Joras tega tudi ni pričakoval. "Prav pa je, da sva se pogovorila," je dejal predsednik po pogovoru, do katerega je prišlo na pobudo Jorasa, da bi predsednika seznanil z razlogi, zaradi katerih je pred osmimi dnevi začel gladovno stavko.

Predsednik republike upa, da bo Joras razmislil o njegovem predlogu, naj stavko prekine. Joras je sicer na vprašanje, če bo gladovno stavko prekinil, odgovoril, da ne.

Na vprašanje, če lahko kot predsednik kakorkoli pripomore pri izvrševanju sklepa piranskega sodišča o odstranitvi cvetličnih korit, ki Jorasu ovirajo dostop do njegove hiše, pa je predsednik Türk dejal, da je pri uresničevanju te odločbe potrebno dogovarjanje, saj je prostor, na katerem je treba odločbo izvesti, pod nekim začasnim režimom in zahteva trajno dogovarjanje med organi obeh strani. Türk si želi, da bi bilo dogovarjanje uspešno in tako zagotovilo uresničevanje odločbe piranskega sodišča, kar je po njegovih besedah v interesu obeh držav.