Tadej Valjavec bo odšel v sredo na Sicilijo brez posebnih pričakovanj: "Predvsem grem na štart z zanimanjem, saj tudi sam ne vem, kako in kaj bo z mojo pripravljenostjo. Vem, da bom na začetku trpel, a so sprva na sporedu predvsem dolge in ravninske etape. Potem računam, da mi bo vse lažje, ko pridejo moje etape. Tretji teden je nemara najtežji v zadnjem obdobju. Nobene stvari nisem odpisal vnaprej, tudi za deseterico se lahko borim na koncu." Letos je sezono povsem podredil dirki Tour de France ter olimpijskim igram in ni povzel lanskega koncepta hitrega in tudi uspešnega začetka sezone na spomladanskih dirkah. "Začetek sezone na dirki Tirreno Adriatico je bil nad pričakovanji. Potem sem imel obilico težav z zdravjem in izgubljenimi kolesi. Naredil sem nekaj vrhunskih obdobij treninga. Na klasikah Valonski puščici in Liege - Bastogne - Liege sem trpel, a na slednji nisem še nikoli držal najboljših tako daleč kot letos," razlaga Valjavec in dodaja: "Če ni močnih nog, tudi izkušnje ne pomagajo kaj dosti. Upam, da najboljša leta niso že za mano." Največji izziv bo kronometer na Plan de Corones (Kronplatz), 13 kilometrov klanca z 900 metri višinske razlike. "Težke etape so mi bile vedno izziv. Vem, da bo veliko Slovencev ob cesti, zato upam, da bo Kronplatz še bolj slovenski."

"V Palermo grem, a upam, da ne bo tako kot prvič," se malce šali Jure Golčer ob misli na ponesrečeno leto 2004. Tokrat bo kot pomočnik Danila Di Luce in namestnika Paola Savoldelija vseskozi na očeh. "Gremo na zmago, druge teorije ni. Na vseh dirkah smo dokazali, da imamo ekipo, ki lahko 'Killerju' pomaga do vrha," je prepričan Golčer. Mariborčan o svoji formi govori skromno: "Sem kar dober. Zadnje treninge nisem forsiral. Želim biti dober zadnji odločilni teden. Tako dolge dirke še nisem vozil, a pri tistih krajših sem bil iz dneva v dan vse boljši. Trije tedni so posebna zgodba."

Sproščen odhaja v Palermo tudi Simon Špilak. "Prvo leto vozim na tako velikih dirkah. To bo seveda tudi prva tritedenska. Drugega kot prilagajanja iz dneva v dan zame ni," pravi Špilak, ki mu bo vloga v ekipi dodeljena šele na sestanku pred začetkom. "Pripravljen sem dobro. To da nisem Italijan v italijanski ekipi, me ne moti," pravi odločno. Špilak je naredil tudi vse teste, da bo po dokončanih birokratskih postopkih dobil certifikat o povečanem krvnem hematokritu nad mejo 50.