Ko kdo izmed igralcev preveč izstopa, ga v svoje vrste pač hitro zvabi kateri izmed klubov iz lige NBA. Kljub temu, da je imel letošnji evropski klubski prvak, moskovski CSKA, v svojih vrstah celo vrsto košarkarskih zvezdnikov (Smodiš, Papaloukas, Šiškauskas, Holden, Langdon, Andersen, Goree...), je verjetno največja zvezda med vsemi trener Ettore Messina, ki je v treh letih Moskovčane še drugič popeljal na evropski košarkarski prestol in skupno osvojil že svoj četrti naslov prvaka evrolige.

Prva je dosegel v letih 1998 in 2001, ko se je na vrh Evrope povzpel kot trener Virtusa iz Bologne, kar trije njegovi naslovi pa so povezani s slovenskim košarkarjem Matjažem Smodišem. Novomeščana je namreč treniral že v Virtusu leta 2001 in prav Slovenec je bil eden prvih na seznamu želja, ko je pred sezono 2005/06 prevzel vodenje moskovskega kluba. Ob vseh omenjenih uspehih tako niti najmanj ne čudi, da so si Messino na svoji klopi želeli praktično vsi evropski košarkarski giganti z izjemo Panathinaikosa, ki je že pred tem podaljšal pogodbo z drugim trenerjem, ki je zaznamoval zadnjih deset let evropske klubske košarke, Željkom Obradovićem. Toda Messina je le nekaj ur pred finalnim dvobojem z Maccabijem sporočil, da bo vsaj še v naslednji sezoni zagotovo vodil moštvo CSKA, s čimer je v vodo padel tudi dvojni prestop v Barcelono. Katalonski mediji so se namreč pred časom na veliko razpisali, da v dvorano Blaugrana v naslednji sezoni v paketu prihajata Messina in Smodiš.

Ob vsem naštetem tako ne čudi, da je bil Ettore Messina po koncu finalne tekme proti Maccabiju med najbolj obleganimi. "Z besedami ne morem opisati, kako zelo sem srečen. Predvsem zaradi vseh ljudi v tem prekrasnem klubu in navijačev ter seveda tudi zaradi igralcev. Zbranost je bila vseh 40 minut na najvišji ravni in menim, da je bilo to tudi odločilnega pomena. Osebno mi ogromno pomeni, da je klub pogodbo z menoj podaljšal že pred tekmo, skupaj pa smo se odločili, da igralcem to sporočimo šele po finalu," je po tekmi med drugim povedal Messina in razkril, zakaj mu letošnji naslov pomeni več kot vsi prejšnji: "Dejstvo je, da sem imel v tej sezoni na razpolago najmočnejše moštvo doslej, a po drugi strani je bilo tudi poškodb več kot kadarkoli. Večkrat sem moral spreminjati veliko stvari in nekaterim košarkarjem tudi menjati igralna mesta. Težkih trenutkov je bilo ogromno, od poraza na prvi tekmi drugega dela proti Romi ter neuspeha na četrtfinalni tekmi proti Olympiacosu, pa do poškodb Smodiša, Šiškauskasa, Papaloukasa in Savrašenka. Toda ravno v najtežjih trenutkih se je pokazal karakter tega moštva, na katerega sem resnično izredno ponosen."

Messina se je s četrtim naslovom evropskega prvaka pridružil četverici trenerjev (Željko Obradović, Božidar Maljković, Pedro Ferrandiz, Aleksander Gomelski), ki ji je to uspelo pred njim, na sklepnem turnirju četverice v Madridu pa so ga uvrstili tudi med 50 posameznikov, ki so v zadnjega pol stoletja evropske klubske košarke pustili največji pečat. Poleg klubskih uspehov (ob Virtusu in CSKA je sedel še na klopi Benettona iz Trevisa) se Messina lahko pohvali tudi s srebrno kolajno z evropskega prvenstva leta 1997, na katerem je vodil italijansko reprezentanco. Slovenskim ljubiteljem košarke je ostal v spominu tudi po obisku Ljubljane leta 2002, ko je na Gospodarski zbornici Slovenije predaval o vodenju vrhunskega kluba, in misli, ki jo je takrat izrekel: "Napake so zelo pomemben sestavni del učenja. Trening (strategija) je narejen za napake, tekma (poslovanje podjetja v praksi) pa za zmage. Nikoli ne gremo v opero poslušat vaje, temveč vedno le premiero."