Skoraj milijon volivcev je povabljenih na volišča v provinci Santa Cruz na vzhodu države, ki je tudi največja provinca in kjer se nahaja večina najdišč zemeljskega plina v državi, ki je glavni vir bogastva v tej najrevnejši državi Latinske Amerike.

Na referendumu zahtevajo pravico do upravljanja z glavnimi najdišči zemeljskega plina in do ustanovitve lastnih policijskih sil, želijo pa tudi zaščititi svoje plantaže soje in ranče govedi pred Moralesovimi načrti o razdelitvi zemlje revnim. Glede na javnomnenjske raziskave naj bi se na referendumu za avtonomijo izreklo do 70 odstotkov volivcev.

Socialistični predsednik Morales, ki ga podpirajo revni kmetje avtonomnega prebivalstva, je referendum označil za nezakonitega in ga označil za "separatistični poskus" opozicijskih liberalcev. Za protiustavnega ga je proglasilo tudi državno volilno sodišče, medtem ko ga je regionalno volilno sodišče potrdilo.

Uporniška provinca spodbija novo ustavo, ki jo brani Morales in ki se trudi porazdeliti bogastvo v korist prikrajšanih kmetov v Andih, od koder izhaja tudi Morales.

Policija v Santa Cruzu

Več sto bolivijskih policistov so kot okrepitev namestili v Santa Cruzu, kjer je kakih tisoč neoboroženih občinskih policijskih sil zadolženih za zagotavljanje varnosti na 235 voliščih, ki bodo danes odprta do 22. ure po srednjeevropskem času. Prvi rezultati bodo znani v ponedeljek.

Bolivija šteje devet milijonov prebivalcev, od katerih jih četrtina živi v provinci Santa Cruz. Ta vzhodna provinca, ki zavzema 370.000 kvadratnih kilometrov, predstavlja gospodarsko lokomotivo države, saj ustvari več kot tretjino državnega premoženja.