Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je povedal, da je preiskava pokazala, da so nadzorne kamere dogodek sicer zaznale, ker pa niso omogočale zvočnega opozorila, niso bile učinkovite.

Pobegnila skozi okno

Pripornika sta v noči z nedelje na ponedeljek pobegnila skozi okno, zavarovano z dvema 20 mm debelima jeklenima rešetkama. Najprej sta odstranila del opečnatega zidu, odlomila notranjo leseno okensko polico ter izpulila prvo okensko rešetko, nakar sta ukrivila še palici druge rešetke. Pri kopanju zidu sta uporabljala železno prečko, ki sta jo odlomila od stola, dva jedilna noža ter leseno palico od mize, je pojasnil Smole.

Skozi okno sta splezala v koridor, nato pa sta čez delavnico zaposlenih  prišla na streho zavoda, od koder sta se po betonskem električnem drogu spustila na tla..Smole je prepričan, da gre za pripravljen pobeg z dobro in podrobno pripravljenim načrtom.

Utrujeni paznik

Preiskava je pokazala še, da je bil vodja izmene tisti dan v službi več kot 15 ur, poleg tega je imel 35 nadur, kar je 15 več, kot je zakonsko dovoljeno. "Vendar to ne sme biti razlog za slabo opravljeno delo," je prepričan Smole, zato nameravajo primer podrobneje raziskati. Paznik je pobeg opazil šele okoli 6. ure zjutraj, pripornika pa sta ušla okoli pol druge ure.