Gre za kipe, ki so jih trije mladi Jeseničani ukradli januarja letos, poleg jeseniških pa so odnesli še kipa talcev v Dragi pri Begunjah in v Mostah pri Žirovnici ter kipa pisateljev Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna izpred osnovne šole v Zabreznici pri Žirovnici. Kipe so popolnoma uničili, razrezali in jih prodali kot staro železo za nekaj tisočakov. Dogodek je na Gorenjskem takrat zelo razburil javnost, saj je šlo v prvi vrsti za umetnine, pa tudi za kipe z neprecenljivo simbolno vrednostjo.

Več kot dva metra visok kip talca iz doline Draga pri Begunjah bo težko nadomestiti. Zavod za varstvo kulturne dediščine išče strokovne rešitve, kako nadomestiti ta Kalinov spomenik. Odlitka še niso našli, menda pa obstajajo druge strokovno zelo zahtevne tehnike rekonstrukcije spomenika, za katere je potrebna dobra fotografska dokumentacija in veliko časa. "Vsekakor pričakujemo, da bo ta pomemben državni kulturni spomenik obnovljen," so sporočili z občine Radovljica.

Z dobro novico pa je postregel žirovniški župan Leopold Pogačar. "Pred pol ure mi je vdova kiparja Torkarja sporočila, da je našla 70 centimetrov velik osnutek kipa talcev, ki so ga ukradli v Mostah. Upam, da si bodo strokovnjaki na zavodu za varstvo kulturne dediščine s tem lahko dobro pomagali." Ker sta za ukradena kipa izpred osnovne šole obstajala kalupa, jih bodo v kratkem lahko ponovno ulili, a jih vsaj za zdaj nazaj pred šolo še ne bodo postavili. "Alejo slavnih bomo s tega mesta umaknili in jo umestili kot del novega šolskega trga, ki ga bomo odprli prihodnje leto. Ta čas pa bodo vsi kipi shranjeni v knjižnici šole," je razložil Leopold Pogačar.